PvdA Haarlemmermeer maakt zich zorgen over stageplaatsen bij middelbare beroepsopleidingen

De PvdA Haarlemmermeer maakt zich zorgen over de stageplaatsen voor studenten van middelbare beroepsopleidingen nu door de crisis met het coronavirus er weinig of geen stageplaatsen zijn. De sociaal democraten  vindt het belangrijk dat hier snel op ingespeeld moet worden, omdat er anders nadelige gevolgen kunnen ontstaan voor studenten die na hun opleiding aan het werk willen. De PvdA Haarlemmermeer baseert zich op een artikel uit het Algemeen Dagblad waarbij wordt gesteld dat een gebrek aan stageplaatsen voor een grotere werkloosheid kan zorgen.

Verplicht en belangrijk onderdeel

In een brief aan het college van de gemeente Haarlemmermeer wijst de PvdA Haarlemmermeer erop dat een stage een verplicht en belangrijk onderdeel vormt bij de mbo-opleiding. ,,Studenten kunnen op deze wijze ervaring opdoen op de arbeidsmarkt, die aansluit op de kennis die zij tijdens hun opleiding opdoen. Gedurende de corona crisis is het voor deze groep studenten dan ook een spannende tijd geweest”, zegt Rashana Hussain namens de sociaal democraten van Haarlemmermeer.

Stage moet aansluiting vormen op studie

Volgens het raadslid is het van belang dat studenten, dat zij een stage doorlopen die bij hun studie aansluit. Hussain doelt op de opleidingen de openbare orde en veiligheid, de retail, horeca en luchtvaart. Daar zit volgens het raadslid een tekort aan functies. ,,Met de komst van de coronacrisis is het niet duidelijk hoe dit zich verder gaat ontwikkelen de komende jaren”, zegt Hussain..

Startkwalificatie

Volgens Hussain gaat het erom dat op deze wijze studenten ervaring op te laten doen in het bedrijfsleven en behalen zij tegelijkertijd een startkwalificatie. ,,Bij het oplopen van tekorten in de stageplaatsen bestaat er een vergroot risico op studievertraging, maar ook toekomstige werkloosheid”, zegt het raadslid.

Ontwikkeling ook voor Haarlemmermeer

De PvdA Haarlemmermeer wil van het gemeentebestuur weten of deze ontwikkeling ook geldt voor de eigen gemeente en wil als het kan ook inzicht hebben in de actuele situatie binnen de gemeente Haarlemmermeer aan de hand van cijfers. Ook wil de PvdA Haarlemmermeer weten of het college een ondersteunende rol wil gaan spelen als het gaat om het voortouw te nemen bij het tekort aan stageplaatsen.

Toelichting

Als laatste willen de sociaal democraten weten of het college een toelichting wil geven als er inderdaad sprake is van gebrek aan stageplaatsen binnen de gemeente Haarlemmermeer. Het gaat er dan volgens de PvdA Haarlemmermeer om of de gemeente bereid is om een verbindende schakel te zijn tussen bedrijfsleven en onderwijsinstellingen.

Cookieinstellingen