Indienen van een provinciaal referendum in Noord-Holland kan straks ook digitaal

Foto: PxHere

Een provinciaal referendum in Noord-Holland indienen kan al sinds 1995, maar binnenkort zal het ook mogelijk om dit digitaal in te dienen bij de provincie. De statenfractie van het Forum van Democratie heeft zich hiervoor hard gemaakt en het werk is beloond.

(bewerkt persbericht Forum van Democratie Noord-Holland)

Geen gebruik gemaakt

Tot op heden is er volgens de partij nog niet van deze mogelijkheid gebruik gemaakt. Forum zegt dat de procedure ingewikkeld is en veel mensen weten daardoor niet wat de mogelijkheden zijn om hun stem te laten horen. Eén van de speerpunten van Forum voor Democratie is dan ook het provinciale referendum terug te geven aan de Noord-Hollanders, op een manier die bij de eenentwintigste eeuw past.

Strijd

De statenfractie van het Forum voor Democratie heeft het afgelopen Statenjaar naar eigen zeggen daar hartstochtelijk voor gestreden. In november 2019 heeft FVD daarvoor een motie ingediend die is aangenomen om zo het referendum meer onder de aandacht van Noord-Hollanders te brengen.

Volgende stap

Gisteren is er een volgende stap gezet op de weg naar een referendum. De inspanningen van Forum voor Democratie hebben ervoor gezorgd dat de Commissaris van de Koning heeft toegezegd dat inwoners uit de provincie vanaf eind 2020 een referendum ook digitaal kunnen indienen. Volgens het Forum van Democratie Noord-Holland is dat een enorme stap voorwaarts.

Cookieinstellingen