Ook verdeling sociale huurwoningen in Haarlemmermeer verandert

Vijftien gemeenten en veertien corporaties in de regio’s Amstelland-Meerlanden, Amsterdam en Zaanstreek-Waterland werken samen aan een nieuwe verdeling van sociale huurwoningen. Zij introduceren een puntensysteem waarbij inschrijftijd, actief zoeken en specifieke omstandigheden een rol spelen.

Daarmee geven gemeenten en corporaties woningzoekenden een extra steun in de rug. Vanaf dinsdag 2 juni 2020 kunnen alle inwoners een reactie geven op het voorstel.

Waarom een nieuwe manier van verdelen?
De verandering is nodig om huishoudens met een dringende wens om te verhuizen meer kans op een woning te geven. Het voorstel bevat nieuwe regels die beter rekening houden met de woningzoekenden die urgent een woning nodig hebben. De schaarste aan woningen wordt niet opgelost met het nieuwe systeem.

(afbeelding: Gemeente Haarlemmermeer)

Wacht-, zoek- en situatiepunten
Het nieuwe systeem werkt met punten. De huidige inschrijftijd verandert in wachtpunten. Iedereen die ingeschreven staat op WoningNet of Woonmatch bouwt 1 wachtpunt per jaar op. Wachtpunten zijn de basis en deze lopen per jaar op. Nieuw in het voorstel zijn de zoekpunten en situatiepunten. Zoekpunten zorgen ervoor dat mensen die actief zoeken meer kans op een woning krijgen. Vier keer per maand reageren op een passende woning levert 1 zoekpunt op. Er kunnen maximaal 30 zoekpunten worden opgebouwd.

Iemand die voldoet aan specifieke omstandigheden kan situatiepunten opbouwen, 1 punt met maand met een maximum van 12 punten. De drie omstandigheden zijn: relatiebreuk met kinderen, inwonen met kinderen bij een ander huishouden en problematisch thuiswonende jongeren.

Niet zoeken betekent dat de zoekpunten ook weer afnemen. Dat gaat in hetzelfde tempo als opbouwen: 1 punt per maand. Dat geldt niet voor wachtpunten. Die blijven altijd behouden tot het moment dat een nieuwe huurwoning gevonden is. Op basis van inschrijftijd, zoekduur en omstandigheden wordt een puntenaantal opgebouwd. Dit puntenaantal is bepalend voor de toewijzing van de woning.

Het systeem met urgentie blijft bestaan. Ook de passendheidscriteria (inkomen en gezinsgrootte) en de voorrangslabels veranderen niet.

Inspraak
Van 2 juni tot en met 28 juli 2020 kunnen inwoners in hun eigen gemeente een reactie geven op het voorstel. Eind 2020 nemen de vijftien gemeenteraden een besluit over het voorstel.

Alle informatie over het voorstel is te vinden op de website sociale huurwoning zoeken.

Cookieinstellingen