D66 Haarlemmermeer en Christen Unie/SGP vragen om meer vergroening

De raadsfracties van D66 Haarlemmermeer en Christen Unie/SGP vragen om meer vergroening in de gemeente. Aanleiding voor de beide raadsfracties om aan het college van de gemeente Haarlemmermeer schriftelijke vragen te stellen, is onder meer webartikel van Utrecht Nieuws over groene daken op bushokjes.

Groot belang

Namens beide fracties stellen Gerdien Knikker en Koos de Vries dat meer groen van groot belang is voor een beter leefmilieu in de gemeente Haarlemmermeer. ,,Meer groen draagt bij aan een gezondere leefomgeving en kan meehelpen met het klimaatbestendig(er) maken van onze gemeente”, schrijven Knikker en De Vries aan het gemeentebestuur.

Tiny forests

Eerder hebben D66 Haarlemmermeer en Christen Unie/SGP al vragen gesteld over het aanleggen van zogenaamde ’tiny forests’ in de gemeente. Knikker en De Vries vinden het jammer dat deze plekken er voorlopig niet komen , terwijl vorig jaar het college nog heeft laten blijken dat het wel degelijk op de lange termijn aaneengesloten groengebieden wil gaan realiseren.

Citeren

Het is ook iets wat beide raadsfracties ook citeren uit de beantwoording van de schriftelijke vragen van D66 Haarlemmermeer over de komst van de ’tiny forests’ in Haarlemmermeer.  Het college heeft daarin geschreven: “Voor de lange termijn zetten we in op het realiseren van grotere, aaneengesloten groengebieden en ecologische verbindingen waar biodiversiteit, recreatie, natuurbeleving, waterberging en luchtzuivering integraal zijn meegenomen.”

Gezondere leefomgeving

Volgens D66 Haarlemmermeer en ChristenUnie/SGP levert meer vergroening een bijdrage voor een gezondere leefomgeving. Bij de behandeling van de Voorjaarsnota is onder meer voorgesteld voor groene daken in Haarlemmermeer. ,,Groene daken kunnen bijdragen aan een gezondere leefomgeving door het afvangen van fijnstof, bergen van regenwater en het zorgen voor verkoeling bij hitte. Daarnaast vergroten groene daken ook de biodiversiteit, wat zeer goed is voor insecten zoals de bij”, schrijven Knikker en De Vries.

Mogelijkheden

D66 Haarlemmermeer en ChristenUnie/SGP vragen of het college de mogelijkheden wil onderzoeken of het mogelijk is om groene daken te realiseren op de bushokjes in de gemeente. Daarnaast willen beide partijen weten of zij ook op de hoogte zijn van het artikel over de bushokjes in de stad Utrecht en of het misschien daarnaast de mening deelt dat meer vergroening van daken van schuurtjes en scholen een bijdrage levert voor een beter klimaat.

Cookieinstellingen