Ecoloog Franke van der Laan vertelt in zijn wekelijkse blog over zijn klimaat- en natuuractiviteiten in Haarlemmermeer en in de regio.
Franke: We zeggen wel eens dat bij MEERGroen elke dag een combinatie is van NL Doet en de nationale natuurwerkdag. Maar deze week was het dus echt NL Doet. En dat is met het aanstormende voorjaar meteen zo’n beetje de drukste week van het jaar.
Via het Oranjefonds netwerk proberen we nl in contact te komen met mensen en bedrijven die zich maatschappelijk in willen zetten. Meestal zijn er in heel Nederland zo’n 15.000 NL Doet projecten waar ca 450.000 mensen aan mee doen. Daar doen we graag zelf ook aan mee met dit jaar 12 projecten waarvan 6 op vrijdag en 6 op zaterdag.
Voor de vrijdag hadden zich meer dan 100 mensen ingeschreven. Met name bedrijven zoals Hilton Hotels, de Vakmeester, Exact, Rabobank maar ook een Rotary club. Zo’n dag met meer dan 100 externe (onervaren) mensen trekt een flinke wissel op onze vrijwilligersorganisatie maar dat is meestal meer dan de moeite waard als we het niet vaker dan 3 keer per jaar zo doen. De hele week zijn we dus bezig om alles goed voor te bereiden, met koffie, gereedschap, etc. en dat iedereen weet wat er gedaan kan worden.
Zo hebben we de kas in Rijsenhout in één dag bijna helemaal ingezaaid met 50 soorten groenten, hebben 45 mensen in Houtwijkerveld 3.000 boompjes gered, de boomgaard verzorgd en is er een flinke aanzet gemaakt met het verhuizen van de voedseltuin van Park 2020 naar Lincolnpark.
Gelukkig zijn er altijd bedrijven die liever niet op de NL Doet dagen zelf komen, dus we hadden Schiphol al de dag ervoor met 25 mensen en Yamaha komt een week later ook nog.
Dan hebben we meer tijd om hen 1 op 1 te begeleiden en samenwerkingsmogelijkheden te bespreken. Daar doen we het nl ook voor. Het gaat er niet om, om mensen gratis een leuk dagje te bezorgen, we willen graag flink vorderingen maken met werk waar we met onze eigen 150 vrijwilligers niet 100 % aan toe komen. Maar vooral willen we relaties leggen met bedrijven voor een structurele samenwerking om verder te komen met biodiversiteit en klimaatacties.
De verhuizing van Park 2020 naar Lincolnpark
Er is nog meer gebeurd deze week. We hadden een vergadering met de projectontwikkelaar van Park 2020. Die zou moeten gaan over het feit of we na 11 jaar daar nu weg moeten maar daar ging het eigenlijk niet over want het is nog steeds niet zeker of het contract met hun nieuwe klant rondkomt. Dat gebeurt in ieder geval niet voor september 2024. Nee…. de projectontwikkelaar wilde praten over samenwerkingsmogelijkheden. Ze sponsoren namelijk allerlei maatschappelijke en ook bomenprojecten, maar het rendement van die verdienmodellen van die partners blijft ver achter bij het rendement wat wij met de meerbomen.nu acties bereiken. Dat was dus goed nieuws. Wordt vervolgd. We gaan dus maar zoetjesaan de tuin verhuizen van Park 2020 naar Lincolnpark, hoewel we daar nog steeds geen nutsvoorzieningen hebben.
SADC
En er gebeurde nog meer leuke dingen deze week. Ook SADC (Schiphol Airport Development Corporation) wil ook wel samenwerking om dezelfde reden. We zijn wel niet zo blij met de datacenters en logistieke blokkendozen die ze bouwen, maar een kans om samen te werken rond hun duurzaamheidscentrum en op 100 ha openbaar groen kan toch onze bottom-up aanpak een stukje dichterbij mainstream klimaatbeleid brengen. Onze ervaring is, dat als we eenmaal op goede voet in gesprek zijn, er altijd meer mogelijkheden opduiken om verder te komen. We veroordelen niemand om wat ze in onze ogen niet goed doen, we zoeken vooral de verbinding met zaken waar we samen verder mee kunnen komen of dat nu 5% of 80% is. Deze week zijn de contouren besproken van een eerste kennismakingsproject op de 3 ha rond het SADC duurzaamheidscentrum C- Beta.
Boomuitdeeldag 17 maart
Op zondag was er nog een derde boomuitdeeldag in
Hoofddorp (na 16 december en 2 februari). Er staan nog ruim 23.000 boompjes op de bomenhub. Daarvan zijn er 18000 naar 450 belangstellenden
(openingsfoto)gegaan. De hele dag zagen we alleen maar mensen met een grote glimlach meegenieten. Zowel de helpers als de ontvangers. Het feit dat de voorspelde regen niet om 10 uur maar om half 5 begon, droeg daar ook aan bij. De laatste boompjes gaan op 23 maart in Aalsmeer.
We hebben weer hele leuke nieuwe contacten gelegd en een aan tal vrijwilligers kunnen bij schrijven.
Franke van der Laan
Stichting MEERGroen
MeerBomen.Nu
Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021, 2022, 2023