Scholieren kweken zonnebloemen voor MH17 monument

Aanslaan van zo'n 20.000 zonnebloemen
Aanslaan van zo'n 20.000 zonnebloemen
Foto: Richard Maertens

Leerlingen van de twee basisscholen in Vijfhuizen hebben dit voorjaar tientallen zonnebloemplanten opgekweekt. Deze worden donderdag 29 juni geplant.

De planten krijgen een plek in het bloemenveld, dat met hulp van vrijwilligers begin juni is aangeplant rond het Nationaal Monument MH17. Het is de bedoeling dat alle zonnebloemen volop in bloei staan als op 17 juli het monument officieel wordt geopend. Om dat te bereiken werden zo’n 20.000 planten  voorgekweekt door zaadveredelaar Syngenta in Enkhuizen.

Koning en Koningin aanwezig

Koning Willem Alexander en koningin Máxima openen het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen. Die dag herdenken nabestaanden hun dierbaren die zijn omgekomen bij de vliegramp boven Oost-Oekraïne, dan precies drie jaar geleden. Ook premier Mark Rutte, minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer zijn bij de plechtigheid in het zogenoemde ‘herinneringsbos’ in de gemeente Haarlemmermeer, zo meldt de RVD.

Herkomst

Onder de veredelde zaden waren er ook die zijn gevonden in Oekraïne in het veld waar brokstukken van MH17 zijn neergekomen. “Mensen die daar geweest zijn hebben drie verkoolde bloemenkoppen meegenomen. Alle zaden hieruit zijn behandeld, veredeld en tussen de andere zaden uitgezet. Zo zal de krans met bloemen er straks ook een aantal herbergen, die hun oorsprong hebben op de rampplek.”

Symbool

Het Nationaal Monument MH17 wordt maandag 17 juli a.s. in gebruik genomen tijdens een besloten bijeenkomst, waarbij de ramp met vlucht MH17 van drie jaar geleden wordt herdacht. Vanaf 18 juli zijn het park en het Monument weer vrij te bezoeken. Op het Monument zijn 298 bomen geplant, één boom voor ieder slachtoffer van de ramp. De cirkel met zonnebloemen staat om het monument heen. De zonnebloem is, door de locatie van de ramp waar tal van bloemenweiden lagen, een symbool geworden. Centraal in het bomenlint ligt een gedenkteken en is een bescheiden amfitheater aangelegd, dat men met gepast respect kan bezoeken.

Bezoek

De inwoners van Vijfhuizen krijgen eind juni de gelegenheid om, voordat het Monument in gebruik wordt genomen, een kijkje te komen nemen en toelichting te krijgen van de initiatiefnemers, ontwerpers en aannemer. Ook wordt informatie gegeven over de Vrienden van Het Monument, die zich gaan inzetten voor het beheer en onderhoud van het monument. Donderdag 29 juni is het terrein open van 17.30 tot 19.30. Bezoekers moeten zich als inwoner van Vijfhuizen bekend maken.

Cookieinstellingen