VVD Haarlemmermeer stelt vragen over sociale huurwoningen

De raadsfractie van de VVD in Haarlemmermeer heeft aan het college schriftelijke vragen gesteld over vrijgekomen sociale huurwoningen. De liberalen hebben de indruk en verhalen opgevangen dat deze door de gemeente worden toegewezen aan gezinnen van buiten Haarlemmermeer. De partij heeft hierover schriftelijke vragen gesteld.

Diverse signalen

De VVD Haarlemmermeer krijgt diverse signalen uit diverse kernen van onder meer Abbenes, Lisserbroek, Vijfhuizen en Zwanenburg dat vrijgekomen sociale huurwoningen vrijwel volledig worden toegewezen aan gezinnen van buiten Haarlemmermeer. Het gaat volgens de raadsfractie dan vooral om gezinnen uit Amsterdam. Juist nu er ook mensen volgens de liberalen ook mensen uit de kern zélf op de wachtlijst staan.

Leefbaarheid

Volgens de VVD maken de Inwoners zich zorgen over de leefbaarheid en de sociale cohesie binnen de kleine kernen van de gemeente. De liberalen hebben de indruk dat wanneer jongeren en kleine gezinnen op zoek zijn naar een sociale huurwoning in de kernen geen kans of een veel kleinere kans hebben op een woning.

Gedachte

Volgens het Witte Weekblad leeft deze gedachte onder de inwoners in Abbenes. Inwoners uit de zuidelijke kern van Haarlemmermeer zijn daarom onlangs in het dorp begonnen onlangs met een online petitie over de kwestie. De initiatiefnemers hebben vooral zorgen dat een leegloop van lokale (sport)verenigingen ontstaat. Verder vrezen ze een afnemende gezelligheid tijdens lokale feesten en een vermindering van het sociale dorpsgebeuren. De petitie is al door 250 inwoners ondertekend.

Meer kans

Volgens de VVD heeft het college begin dit jaar bekendgemaakt dat het de mogelijkheden maximaal zal benutten om “Haarlemmermeerders meer kans op de woningmarkt te geven”. Het voornemen van het college is om optimaal van de mogelijkheid gebruik te maken om 25% van de vrijgekomen sociale huurwoningen met voorrang toe te wijzen aan eigen inwoners.

Vragen

De vragen die de VVD Haarlemmermeer heeft, hebben betrekking over de toepassing van het voornemen door het college bij de toewijzing van vrijgekomen sociale huurwoningen. Als dat niet het geval is, willen de liberalen weten waarom dat niet gebeurt. Daarnaast hebben de liberalen de vraag gesteld of de gemeente deze 25 procent meet over de hele gemeente of alleen per kern.

Cookieinstellingen