Onderdelen Stelling van Amsterdam krijgen culturele bestemming

Foto: Stelling van Amsterdam

Er komt een culturele broedplaats op de Geniedijk nabij de snelweg A4. Deze wordt in de eerste helft van volgend jaar in gebruik wordt genomen. Het is de bedoeling dat kunstenaars, publiek en ondernemers de ruimte krijgen in onderdelen van de Stelling van Amsterdam, die met dat doel worden gerestaureerd.

‘GinDS’

Het gaat om De Batterij aan de Sloterweg, acht munitiebunkers, twee kazematten en een betonnen muur langs het fietspad aan de Geniedijk. De broedplaats krijgt als naam GinDS, een samenvoeging van ‘Genie in De Stelling’. Cultuurwethouder Reneman zei tijdens het wekelijkse persgeesprek zeer ingenomen te zijn met deze ontwikkeling: “ Ik ben erg enthousiast over de restauratie van deze locatie waar ik immers ook dol op ben.”

Gefaseerde herontwikkeling

De broedplaats op de Geniedijk is onderdeel van de herontwikkeling van het Geniepark. De gemeenteraad stelde eind 2014 geld beschikbaar voor de start van die grote klus. Inmiddels is de dijk tussen station Hoofddorp aan de westkant en Fort Aalsmeer aan de oostkant heringericht en de bomenweide tussen de Rijnlanderweg en de A4 aangelegd. In de volgende fase zijn nu dus de onderdelen van de Stelling van Amsterdam op de Geniedijk aan de beurt.

Reservering

De gemeente werkt in het project samen met Stadsherstel Amsterdam, Bureau Broedplaatsen Amsterdam, een ontwikkelaar en de provincie Noord-Holland. Voor de uitvoering van een cultureel programma in de komende twaalf jaar is vooralsnog een bedrag van 300.000 euro gereserveerd.

Cookieinstellingen