Nieuw duurzaam mortuarium Schiphol

Foto: Schiphol

Op schiphol is een nieuw mortuarium in gebruik genomen. Het bestaande mortuarium moest wijken voor een nieuwe pier op de luchthaven.

In het mortuarium is rekening gehouden met verschillende culturen en rouwrituelen. Nabestaanden kunnen er ook afscheid nemen. Verder bestaat het mortuarium onder meer uit een opbaarruimte met bewassingsruimte, een verzorgingsruimte en ruimte waar de politie lijkschouw kan uitvoeren.

Cradle-to-cradle

Zorg Diensten Groep vangt op Schiphol al jaren overledenen en nabestaanden op en begeleidt ze van aankomst tot vertrek of andersom. Duurzaam & demontabel Schiphol bouwde het nieuwe gebouw volgens het cradle-to-cradle principe. Dat betekent dat de materialen na de levenscyclus van dit gebouw gemakkelijk weer in een ander object kunnen worden gebruikt. Het is het eerste gebouw op en van Schiphol dat cradle-to-cradle is. Ook voldoet het aan de BREEAM Outstanding criteria.

Ambitie

Dit bouwniveau wordt behaald met isolerende en energie opwekkende toepassingen, zoals het circulair klimaatbestendige watersysteem dat regenwater uitgebreid filtert en opslaat voor gebruik waardoor het zelfs geschikt is als drinkwater. De elektriciteit komt van zonnepanelen en het licht van led-verlichting. Daarnaast draagt aan het bouwniveau BREEAM Outstanding ook de toevoeging van ENS technologie bij, die fijnstof – een vorm van luchtvervuiling- opvangt en daardoor zorgt voor een gezondere (werk)omgeving. De bouw van dit mortuarium draagt bij aan Schiphol’s ambitie om in 2030 een zero waste-luchthaven te worden.

Cookieinstellingen