Baas KLM Cargo ziet nog volop groeikansen luchtvracht op Schiphol

Ondanks de krapte aan vrachtslots zijn er volop groeikansen voor luchtvracht op Schiphol. Die groei zit bijvoorbeeld in post- en expresszendingen, die in het ruim van passagiersvliegtuigen worden vervoerd. En ook digitalisering biedt nieuwe groeimogelijkheden.

Dat zegt Marcel de Nooijer, Executive Vice-President Air France-KLM Cargo en Managing Director van Martinair, in een interview met Luchtvaartnieuws Magazine.

Overcapaciteit weggepoetst

“We zetten ons in op de vrachtsegmenten met veel toegevoegde waarde. De schaarste aan vrachtslots is voor ons op dit moment nog geen probleem. Ons productieapparaat past binnen het slotsysteem. We vliegen de slots ook, we voldoen aan die tachtig-twintig-regel om de slots te behouden”, zegt De Nooijer. Vanwege structurele overcapaciteit verkleinde Air France-KLM Cargo het aantal op Schiphol gestationeerde full freighters met de uitfasering van de MD-11F van Martinair van tien naar vier.

Bellycapaciteit

Volgens de KLM’er is de focus in de discussie erg op de full freighter komen te liggen. “Maar de bellycapaciteit groeit ook op Schiphol door. Het klopt dat er een uitdaging is aan de kant van de full freighters, maar aan de andere kant zie je dat er meer capaciteit met de bellyvloot wordt binnengebracht.” De Nooijer zegt wel te betreuren dat het beperken van vliegmogelijkheden kan leiden tot het verdwijnen van werkgelegenheid. “Schiphol is gediend met een breed netwerk, ook door andere luchtvaartmaatschappijen. Van belang is wel dat het netwerk bestaat uit punten die waarde toevoegen.” (Bron: luchtvaartnieuws.nl)

Reacties