Vakbond dreigt KLM met acties om bezuinigingen cabinepersoneel

Het overleg over een nieuwe CAO voor KLM-cabinepersoneel verloopt moeizaam. Dat meldt lucthvaartnieuws.nl vandaag. Er zou zelfs sprake zijn van een actiedreiging.

Vakbond VNC voelt zich volgens de doorgaans goed ingevoerde site in haar hemd gezet, nu KLM de herziening van de maatregel om op verre vluchten met minder cabinepersoneel te vliegen heeft uitgesteld en beraadt zich op acties. KLM voert sinds vorige week overleg met de VNC en de FNV over een nieuwe CAO. Volgens de VNC verlopen de gesprekken met KLM stroef.

Chantage

De zogeheten -1CA-maatregel, waarbij op veertig procent van de verre vluchten een stewardess minder wordt ingezet, wordt volgens de bond als chantagemiddel gebruikt om bezuinigingen door te drukken. KLM zou de maatregel perĀ  september afbouwen, maar volgens de VNC is dat nu uitgesteld naar oktober. Bovendien vindt KLM dat de afbouw opgeschort moet blijven tot een bevredigend akkoord is bereikt.

Geschoffeerd

De VNC voelt zich naar eigen zeggen geschoffeerd door de opstelling van KLM. De luchtvaartmaatschappij hanteert volgens de vakbond een houding die haaks staat op de eerdere belofte het vertrouwen met de bond en de achterban te willen herstellen. De leden zouden het sectiebestuur nu een mandaat gegeven hebben om acties voor te bereiden, mochten de onderhandelingen met KLM over de gewraakte -1CA-maatregel niet tot een bevredigend einde komen. (Bron: luchtvaartnieuws.nl)

Cookieinstellingen