Laatste begroting 'oude' gemeente Haarlemmermeer

04 okt 2017, 17:37 Gemeente - politiek
highres jur14sept2017 1e begroting 5956 e1507129713708
De laatste begroting voor de 'oude' gemeente Haarlemmermeer is klaar. Een bijzonder moment, vond ook het college. Vandaar dat voor één keer ook de allereerste begroting - die over het jaar 1856 - uit het archief is gehaald.
Vanwege de samenvoeging van Haarlemmermeer en Haarlemmerliede en Spaarnwoude per 1 januari 2019 is de gemeentebegroting over 2018 de allerlaatste die gaat over het gebied binnen de Ringvaart. "En dat op de dag, dat we ook worden geconfronteerd met het vertrek van burgemeester Theo Weterings", zei wethouder Derk Reneman in gesprek met journalisten dinsdag 3 oktober. "De eerstvolgende wordt die voor de nieuw samengestelde gemeente."
Tevredenheid
Wat Reneman betreft is deze laatste begroting er wel een met goed nieuws. "We staan er goed voor, beter weer dan in voorgaande jaren. De lastendruk voor de inwoners daalt, zij het licht, van 718 naar 714 euro. We komen van 723 euro." De weerstandscapaciteit van de gemeente - dat is de rugdekking waarover de gemeente beschikt om bijvoorbeeld fluctuaties in rentes op schulden te kunnen opvangen - stijgt. "We zijn wat dat betreft van uitstekend naar uitstekender gestegen." Qua schuldenpositie is eveneens een verbetering zichtbaar, stelt Reneman. Niettemin maakt de gemeente nog veel schulden, die onder meer verband houden met de verplichtingen op het gebied van gebiedsontwikkeling en woningbouw.
Voorzichtigheid
Het meerjarenbeeld laat nu voordelige saldi zien. Maar, stelt de portefeuillehouder Financiën, "we moeten voorzichtig blijven omdat we in de toekomst ook onzekerheden zien die op dit moment onvoldoende gekwantificeerd kunnen worden. Hierbij moet gedacht worden aan onzekerheid over de inhoud van het regeerakkoord dat op dit moment in Den Haag wordt gesmeed, de Vernieuwing Openbare Ruimte (VOR) vanaf 2019, gedeeltelijke dekking bijdrage omlegging A9, onzekerheden over de financiële consequenties van de samenvoeging met Haarlemmerliede en Spaarnwoude, areaaluitbreiding in het fysiek domein en de lasten van het sociaal domein, zoals bijzondere bijstand en WMO-hulpmiddelen." Het college vindt het raadzaam om de voordelen onverdeeld te laten voor de eventuele nadelen die nog gaan komen. "Zo versterken we ook de financiële gezondheid, inclusief de beheersing van de schuldenlast van de gemeente."
Samenvoeging
Per januari 2018 komen de medewerkers van gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude in dienst van Haarlemmermeer. Gemeente Haarlemmermeer ontvangt hiervoor een vergoeding van Haarlemmerliede en Spaarnwoude, waardoor dit geen consequenties zal hebben voor de Programmabegroting van Haarlemmermeer in 2018. Als gevolg van de herindeling vinden de Raadsverkiezingen in november 2018 plaats en duurt de huidige collegeperiode langer. Daarom is een aantal maatregelen verlengd tot eind 2018, zoals het programma Duurzaamheid, Participatie en in het Sociaal Domein.
De begroting staat voor 2 november op de agenda van de gemeenteraad.