Stationsgebouw Vijfhuizen Monument van het jaar 2024

14 sep , 17:06 Gemeente - politiek
station vijfhuizen 1
HAARLEMMERMEER - Het voormalige stationsgebouw in Vijfhuizen is de winnaar geworden van de verkiezing Monument van het jaar 2024. De Haarlemmermeerse burgemeester Marianne Schuurmans maakte dat tijdens de opening van Open Monumentendag op 14 september bekend. Met 348 stemmen won het voormalige stationsgebouw. Huis ter Hart in Halfweg kreeg 121 stemmen, het transformatorhuisje aan de Akerdijk in Lijnden 65.
(bron: Gemeente Haarlemmermeer / foto: Wikipedia)
Vlak na het droogleggen van de polder werden de eerste plannen voor de Haarlemmermeerspoorlijn gemaakt. De Haarlemmermeerspoorlijn en bijbehorende stationsgebouwen werden tussen 1900 en 1915 aangelegd. De spoorlijn bestaat al jaren niet meer. Wat overgebleven is: het stationsgebouw. Burgemeester Marianne Schuurmans: “Of je nou een kenner bent of niet, je ziet dat het hier om een voormalig stationsgebouw gaat. Het is goed bewaard gebleven en het is mooi om te zien dat er toch nog zoveel oorspronkelijke details bewaard gebleven zijn. Het stationsgebouw Vijfhuizen is de terechte winnaar en kan de titel Monument van het jaar 2024 met trots dragen.”
Verdwenen sporen
De Haarlemmermeerspoorlijn verbond de gebieden tussen Amsterdam, Haarlem, Leiden en Utrecht. Vanaf de jaren ‘30 werd de spoorlijn minder gebruikt door de inwoners. Vanaf 1950 werd het bewonersvervoer geschrapt. Nog eens 20 jaar later stopte ook het goederenvervoer. De sporen verdwenen langzamerhand uit de omgeving. Een van de weinige tastbare overblijfselen die herinnert aan de Haarlemmermeerspoorlijn, is het stationsgebouw Vijfhuizen. Het voormalige stationsgebouw is gebouwd in 1912 en heeft tot 1936 dienst gedaan als station.
Oorspronkelijke items
De naam van station Vijfhuizen staat nadrukkelijk op de gevel. De lokettenwand in de hal is er nog en de vloer in de hal is ook nog origineel, net als de afscheiding tussen hal en het voormalige bagagedepot. Daar is een klein bagageluik. In de achtergevel is te zien waar de waterpomp heeft gezeten. Op de bovenverdieping, waar de stationschef met zijn gezin woonde zijn in de hal de voordeur nog te zien met de oorspronkelijke brievenbus. Ook de keukenkastjes zijn nog origineel.