Gemeente vraagt rechter om uitspraak over raadhuis Halfweg

Foto: Google Streetview

Door de stort van een grote berg puin achter het voormalige raadhuis in Halfweg is een deel van het gebouw twee jaar geleden verzakt. Sindsdien is dat deel niet in gebruik. De gemeente vraagt nu aan de rechter om te bepalen wie verantwoordelijk is voor de schade.

Tijdens de bouw van het outlet center is in september 2018 puin gestort vlak bij het raadhuis. Hierdoor zijn heipalen onder het pand verschoven. Sommige zijn zelfs gebroken. De fundering van de rechterzijde van het pand is daardoor verzakt. Tot nu toe is nog steeds niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor de stort. Daar komt de gemeente samen met de betrokken partijen niet uit. Als de rechter daarover een uitspraak doet, kan de gemeente de juiste partij aansprakelijk stellen en de schade laten herstellen.

Trouwen in het oude raadhuis kan nog niet
Het historisch deel van het raadhuis was altijd een geliefde plek om te trouwen. Dit deel is gelukkig niet beschadigd, maar er is toch besloten om hier voorlopig geen huwelijken te voltrekken. Want als duidelijk is wie verantwoordelijk is voor de schade, wil de gemeente snel beginnen met herstel van het gebouw. En de gemeente ontvangt bruidsparen en hun gasten liever niet tijdens de bouwwerkzaamheden.

Servicecentrum-Noord wel open
Het beschadigde deel is het deel waar voorheen de balies van burgerzaken waren. Door de verzakking van de fundering is dit deel sinds 2018 niet meer veilig. Toen bleek dat het even zou duren voordat dit deel kon worden hersteld, zijn de balies verplaatst. Het servicecentrum-Noord is sinds juli 2019 weer geopend. Vanwege corona was het raadhuis dit voorjaar tijdelijk gesloten, maar alle Haarlemmermeerders kunnen er nu weer terecht voor een paspoort, rijbewijs of de aangifte van een geboorte.

Cookieinstellingen