Fietsers op Zwanenburgerdijk kunnen kiezen tussen adviesroute of busje

Foto: Gemeente Haarlemmermeer

De aanleg van het laatste stuk van de nieuwe rondweg bij bedrijventerrein De Liede in Vijfhuizen heeft wat voeten in de aarde. Dat geldt niet voor de werkzaamheden zelf, maar voor de omleidingsroute. Want als aan de weg wordt gewerkt, moet het verkeer omrijden. Bij De Liede is dat extra lastig want er zijn daarvoor niet veel wegen beschikbaar. Het venijn zit in de staart.

De omleidingsroute voert over de Zwanenburgerdijk en de Weerenbrug in Zwanenburg waar het overal smal is. Andere routes, voor zover aanwezig in het gebied, zijn afgevallen omdat ze zijn gereserveerd voor de hulpdiensten. De omleidingsroute is nu bijna twee weken van kracht. De gemeente komt op basis van de ervaringen van weggebruikers en bewoners met extra maatregelen om het verkeer op de Zwanenburgerdijk letterlijk in goede banen te leiden.

Maar eerst: wat gebeurt er bij De Liede?
Projectmanager Joost Jonker is verantwoordelijk voor de afrondende werkzaamheden voor de rondweg voor De Liede. Die kwam er vanwege de uitbreiding van het bedrijventerrein. Joost Jonker:

“De huidige Spaarnwouderweg blijft in stand en wordt aangesloten op de nieuwe rondweg. Bij de entree van De Liede (nabij het viaduct onder de N205 door) komt een nieuwe kruising. De aannemer legt meteen nieuwe kabels en leidingen, zodat die niet over een paar jaar moeten worden vervangen en de weg opnieuw dicht moet. Bij het viaduct is de Spaarnwouderweg tijdelijk afgesloten. De bedrijfswoningen, de bedrijven langs de Spaarnwouderweg en de bedrijven op De Liede blijven via de omleidingsroute bereikbaar. Echter bij die route zit ‘m nou net de kneep.”

Verkeersregelaars
Naast een aantal autosloopbedrijven zitten er op De Liede ook een paar grote bedrijven met veel vrachtwagens en busjes die zorgen voor veel verkeer. Het is er dan ook een komen en gaan. Met een vooruitziende blik had de gemeente meteen al op drie plekken van de omleidingsroute verkeersregelaars ingezet: bij de Weerenburg, de rotonde bij de Schipholweg en bij de afsluiting van de Spaarnwouderweg – Remweg. Dat zij er niet voor niks staan, bleek al bij de start van de werkzaamheden. De verkeersregelaars zijn hard nodig en leiden het verkeer in goede banen. Wethouder Verkeer en Vervoer Marja Ruigrok reed bij de start van de werkzaamheden zelf ook de omleidingsroute. Aansluitend sprak ze met een aantal ondernemers over de bereikbaarheid van het bedrijventerrein en de veiligheid van de omleidingsroute.

Extra maatregelen
Omdat  de werkzaamheden tot medio april duren, treft de gemeente een aantal extra maatregelen. Fietsers krijgen daarbij twee keuzes. Speciaal voor hen is er een adviesroute waarbij ze de drukke Zwanenburgerdijk kunnen verlaten. De omleidingsroute vanaf Zwanenburg is: Kinheim, Seevank, Amestelle, Midswaard, Vierambachten, IJtocht, Kromme Spieringweg en Schipholweg (fietspad N232). En omgekeerd natuurlijk. Dit is ongeveer 10 minuten extra fietsen.

Busje
Een andere, snellere mogelijkheid, is dat fietsers op de Zwanenburgerdijk met fiets en al een speciaal busje pakken. De gemeente laat vanwege de coronamaatregelen twee busjes rijden tussen de Spaarnwouderweg en Kinheim/Seevank in Zwanenburg. Ook al duurt de rit maar even, mondkapjes zijn verplicht. De busjes rijden van maandag tot en met vrijdag tussen 06.00 uur ‘s ochtends en 17.00 uur ’s middags. Kijk voor een indruk van beide routes op het kaartje.Op dit kaartje staat de pendelbus aangegeven en de adviesroute voor doorgaand fietsverkeer tussen Zwanenburg – Nieuwebrug en terug.

Verder komen op de Zwanenburgerdijk, ter hoogte van de woonboten en op die plekken waar verkeer in de berm rijdt, schildjes in de berm. Die versmallen de weg en brengen de snelheid terug. Daar waar de Zwanenburgerdijk het dorp Vijfhuizen binnenkomt en het erg smal is, zijn 30 km p/u borden geplaatst. Ook komt daar een om-en-omregeling (één rijrichting per keer) die de snelheid eruit haalt waardoor het verkeer veilig de weg kan vervolgen.

Klik hier voor meer informatie over de werkzaamheden bij De Liede.

Klik hier voor de meest gestelde vragen.

Cookieinstellingen