D66 Haarlemmermeer en Groen Links Haarlemmermeer verbaast over afwijzing plan woningen PUP Real Estate

De raadsfracties van D66 Haarlemmermeer en Groen Links Haarlemmermeer zijn verbaasd over een schrijven van het college naar PUP Real State om permanente woningen te laten prevaleren boven tijdelijke woningen. Het gaat om 1540 tijdelijke woningen die bij de Nieuwe Bennbroekerweg moeten komen.

Discussie woonbeleid gemeente nog niet afgerond

De beide fracties verwijzen naar een raadsvergadering van 10 september 2020 waarbij de leden op verzoek van Forza! Haarlemmermeer hebben vergaderd over het woonbeleid binnen de gemeente. Daar is vooral gesproken over tijdelijke woningen in Haarlemmermeer. ,,Omdat de raad behoefte had aan meer tijd dan was gepland is de sessie geschorst en zijn wij nog in afwachting van het plannen van een tweede termijn van dit debat”, laten Sophie van de Meeberg en Piet Schoten namens hun fracties weten.

Geen oordeel gevormd in de raad

De twee zijn vooral verbaasd omdat de raad nog geen oordeel heeft gevormd over het voorstel en dat terwijl een mail op 11 november is verstuurd naar Roger Sevenheck van PUP Real Estate met een afwijzing. Volgens het tweetal stelt het college dat “permanente woningen prevaleren boven tijdelijke woningen, en we willen onze aangegane verplichtingen nakomen”.

Noodplan

Van de Meeberg wijst namens haar fractie op het nationaal noodplan wonen en in reactie daarbij een kamerbrief van vorig jaar over het noodplan. ,,In het noodplan en kamerbrief wordt expliciet genoemd dat het bouwen van tijdelijke woningen past in de lijn van het Kabinet betreft “Stimuleringsaanpak Flexwonen”. Het bijgaande besluit druist in tegen de wens van het Kabinet, en zal in Haarlemmermeer in het bijzonder de wachttijden sociale huurwoningen verder doen oplopen”, stellen de twee raadsleden.

Onorthodoxe maatregelen

D66 en GroenLinks willen daarom van het gemeentebestuur weten of zij de zorgen delen rondom de woningproblematiek binnen de gemeente en of er ook onorthodoxe maatregelen nodig zijn. Daarnaast willen beide fracties duidelijkheid hebben wanneer de bouw van permanente woningen gaat plaatsvinden, omdat deze erg lang op zich laat wachten. Zowel de democraten als Groen Links willen ook weten hoe het zit met de betaalbaarheid van de woningen.

Korte termijn

Veder willen D66 en Groen Links antwoorden hebben van het college dat op het moment dat er op korte termijn betaalbare woningen geplaatst kunnen worden en een substantieel deel van de woonproblematiek oplost. Als laatste vinden beide fracties dat een afwijzing die is verstuurd vóórdat de raad hierover van gedachten heeft gewisseld, niet echt fraai is. De vraag is of het college de gemeenteraad niet buitenspel heeft gezet met de afwijzing naar PUP Real Estate.

Cookieinstellingen