Meerderheid Nederlanders positief over luchtvaart, maar willen wel krimp

Foto: Wim Meijer Fotografie

Een overgrote meerderheid van de Nederlanders staat nog altijd positief tegenover de luchtvaart, maar het draagvlak voor groei van de sector is sterk afgenomen. Dat blijkt uit een onderzoek van Motivaction in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Veel Nederlanders denken na de coronacrisis minder vaak te gaan vliegen.

(bron: Luchtvaartnieuws)

Afname van aantal vluchten wenselijk

Veel Nederlanders vinden nu dat na de coronacrisis het aantal vluchten moet afnemen. Dat is heel anders in vergelijking met de twee jaren ervoor. Of er genoeg draagvlak zal blijven hangt af van nieuwe metingen die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat houdt.

Veiligheid, gezondheid en ecologie

Op dit moment vinden de meeste mensen dat veiligheid, gezondheid en ecologie voorrang moeten krijgen tegenover economie en werkgelegenheid. Toch laat het onderzoek dat daar de urgentie ervan is toegenomen. De onderzoekers hebben een representatieve steekproef uitgevoerd onder 1746 Nederlanders tussen 18 en 75 jaar.

Duurzaam

Verder komt in het onderzoek naar voren dat het draagvlak voor maatregelen om luchtvaart duurzamer te maken groot blijft. Hier gaat het vooral als niet direct duidelijk is of zij consumenten in hun portemonnee raken. Het draagvlak voor het invoeren van een vliegtaks is kleiner, maar neemt sinds 2018 wel gestaag toe.

Cookieinstellingen