Forza! Haarlemmermeer pleit voor lokaal hitteplan bij aanhoudende hitte

Foto: Pixabay

De aanhoudende hitte heeft ervoor gezorgd dat Forza! Haarlemmermeer binnen de gemeente pleit voor een lokaal hitteplan. Aanleiding voor het voorstel, is een artikel van De Gelderlander in mei waarbij wordt gesteld dat ‘’de combinatie van langdurige hitte met het coronavirus grote effecten kan hebben op de volksgezondheid”.

Vier dagen meer dan 27 graden

,,Landelijk heeft Nederland een Nationaal Hitteplan dat in werking gaat wanneer het vier dagen achtereen warmer is dan 27 graden. Iets wat op dit moment ook speelt en de komende weken zal toenemen”, zegt Jordy Schaap van Forza!. Hij verwijst naar het Nationaal Hitteplan waarin adviezen staan om oververhitting tegen te gaan. ,,Voornamelijk ouderen lopen extra risico bij een hittegolf”, zegt Schaap.

Gevarenzone

In het bewuste artikel waar naar Schaap verwijst, stellen de deskundigen dat vooral ouderen en mensen die al andere aandoeningen hebben in de gevarenzone komen. Die deskundigen in het bewuste artikel zijn hoogleraar Geriatrie Marcel Olde Rikkert van het Nijmeegse Radboud UMC, hoogleraar Thermo fysiologie Hein Daanen van de VU Amsterdam en Madeleen Helmer van Klimaatverbond Nederland. ,,Forza! is van mening dat de kwetsbare groepen in de samenleving moeten worden behoed voor uitdroging, verbranding en uitputting”, zegt Schaap namens zijn partij.

Visie

Schaap wil weten van het college of zij op de hoogte zijn van het artikel in De Gelderlander en of het college zelf ook een visie heeft op wat de drie deskundigen in De Gelderlander aanhalen. Het raadslid stelt dat het nationale hitteplan uit gaat op contact, maar door covid-19 is dat nu niet tot nauwelijks mogelijk. ,,Velen hebben de afgelopen maanden in eenzaamheid opgehokt gezeten in eigen huizen met slechte ventilatie en geen tot zeer gering sociale contacten”, zegt Schaap daarover. Hij wil weten van het gemeentebestuur of die nu niet ergste moeten vrezen nu daar nog eens een hete zomer overheen komt zonder enige verkoeling. ,,Deelt het college onze zorgen? Zo nee, waarom niet?”, vraag Schaap zich af.

Combinatie heeft mogelijk fatale gevolgen

Schaap stelt dar door de combinatie van corona en hitte, kan leiden tot fatale gevolgen voor mensen. ,,Daarnaast is het door de coronamaatregelen soms moeilijker om mensen die last hebben van de hitte te helpen”, zegt het raadslid. Volgens hem zal bij hitte het gebruik van airco’s toenemen en de schrijvers van de brief stellen dat niet duidelijk is of die juist bijdragen aan het verspreiden van het coronavirus. Het raadslid wil van het college weten hoe zij hier tegen aankijken.

Meer klachten en meer noodzakelijke zorg

Hitte zorgt volgens Schaap ervoor dat meer mensen klachten krijgen en zorg nodig hebben. ,,Maar de zorg moet juist ook nu op adem komen. We kunnen voorkomen dat er extra druk ontstaat op de zorg als we ons goed voorbereiden op een hittegolf”, zegt het raadslid namens zijn partij. Hij wil weten of het college daarom bereid is om met de zorginstellingen in Haarlemmermeer in gesprek te gaan over hoe het hitteplan lokaal in Haarlemmermeer zo goed mogelijk aangepast kan worden aan de huidige omstandigheden.

Informatie inwinnen

Het raadslid is ook nieuwsgierig of het college bereid is om met het RIVM in contact te treden en informatie in te winnen over welke maatregelen genomen kunnen worden om de ouderen in onze gemeente tijdens extreme hitte zoveel mogelijk te kunnen ontzien. Als dat niet het geval is, wil Schaap weten waarom dat niet kan.

Inzet van wijkverpleging en vrijwilligers

Als laatste wil hij weten of het college bereid is om te kijken in hoeverre wijkverpleging en vrijwilligers ingezet kunnen worden die dagelijks langs zelfstandig wonende ouderen gaan. Dit om ze te behoeden voor uitdroging, verbranding en uitputting. ,,Onze fractie ontvangt ook daarnaast een toelichting of deze uiterst kwetsbare groep in beeld is bij de gemeente’, sluit Schaap af.

Foto: Pixabay

Cookieinstellingen