Voorlopig stoppen ontwikkeling biowarmte installatie leidt tot vragen bij PvdA Haarlemmermeer

Foto: PxHere

Gisteren heeft Meerlanden op haar website aangekondigd te zullen stoppen met de ontwikkeling van de biowarmte installatie wat direct heeft geleid tot vragen bij de PvdA Haarlemmermeer. Het gaat om de installatie voor Park Rijk (Haarlemmermeer) die op het bedrijfsterrein van Meerlanden in Rijsenhout staat.

Scherpe normen

Aanleiding voor het stoppen van de ontwikkeling zijn volgens Meerlanden de scherpe normen voor luchtemissies, de ontwikkelingen rond de aanscherping van stikstof beleid via de Wet natuurbescherming, het nationale maatschappelijke debat over biomassa en de inschatting van onzekerheden door potentiƫle leveranciers van een biowarmte installatie leiden tot het uitblijven van aanbiedingen of tot het uitbrengen van aanbiedingen die buiten de financiƫle ruimte vallen. Als gevolg van deze beslissing zal Meerlanden ook het geplande warmtenetwerk in Park Rijk niet gaan aanleggen.

Duidelijkheid krijgen

Voor de raadsfractie van de PvdA Haarlemmermeers i het aanleiding om duidelijkheid te krijgen over het voorlopig stoppen van de installatie. De sociaal democraten stellen dat door de bouw van de biomassacentrale een onderdeel is geweest van een totale herindeling van het terrein van Meerlanden. ,,Dit als uitkomst van jarenlange klachten en het zoeken naar oplossingen voor het stank- en geurprobleem aldaar”, zegt de fractie van de PvdA Haarlemmermeer. De sociaal democraten willen nu van het college weten wat de consequenties zijn voor de realisatie van de herindeling.

Voorbereidingsbesluit

Als laatste wil de PvdA weten wat er gaat gebeuren met het op 17 oktober 2019 genomen voorbereidingsbesluit door de raad. Daar verwijzen de sociaal democraten naar het openbaar maken van de plannen, waarbij het de fractie opvalt dat de locatie van Meerlanden is uitgezonderd.

Cookieinstellingen