D66 Haarlemmermeer vraagt om meer aandacht voor horeca in Haarlemmermeer

Foto: Jaap Koper

D66 Haarlemmermeer vraagt aan het college van de gemeente Haarlemmermeer om meer aandacht te geven aan de horeca in Haarlemmermeer die net als alle andere horecabedrijven in Nederland in zwaar weer zitten vanwege de beperkende maatregelen door het coronavirus. De democraten ondersteunen min of meer de brandbrief van de Koninklijke Horeca Nederland in Haarlemmermeer die niets aan duidelijkheid overlaat.

Brandbrief

Volgens raadsleden Gerdien Knikker en Charlotte van der Meij heeft de Koninklijke Horeca Nederland Haarlemmermeer op 25 april een brandbrief gepubliceerd, met als aanhef “Gemeente Haarlemmermeer laat horeca en hoteliers in de kou staan”. De belangenvereniging voor de horeca in Haarlemmermeer mist betrokkenheid, communicatie, afstemming en een proactieve constructieve houding van het college. ,,Dit beeld, met name de zeer moeizame communicatie, wordt bevestigd door verschillende individuele horeca ondernemers. Het gevoel van betrokkenheid ontbreekt en er is een gebrek aan inlevingsvermogen”, zeggen Knikker en Van der Meij namens hun fractie.

Ondersteuningspakket

Het kan volgens D66 Haarlemmermeer ook anders wat blijkt uit het speciale lokale ondersteuningspakket van de gemeente Amstelveen waar onmiddellijk ondersteuning op maat geboden kan worden. ,,En in spoedeisende gevallen zelfs de mogelijkheid bestaat om hulp te ontvangen tot een bedrag van €50.000 per geval”, zeggen Knikker en Van der Meij.

Excellente vestigingsklimaat

De twee raadsleden wijzen het college op het excellente vestigingsklimaat in de gemeente waar is Haarlemmermeer de laatste jaren de nadruk op heeft gelegd. ,,Het zou het college dan ook sieren als zij nu in tijden van crisis alles op alles zet die bedrijvigheid ook voor de toekomst van Haarlemmermeer te behouden”, laten de twee democraten aan het gemeentebestuur weten.

Opstarten

D66 Haarlemmermeer hoopt dat horecabedrijven en hoteliers op niet al te lange termijn weer voorzichtig- en met inachtneming van de maatregelen weer kunnen opstarten. Alleen denken Knikker en Van der Meij dat het voor veel horecabedrijven het nog een uitdaging zal zijn om binnen de 1,5 meter economie om voldoende omzet te draaien. ,,Voor maximalisatie van die omzet is steun vanuit de gemeente noodzakelijk”, zeggen Kinikker en Van der Meij.

Noodzakelijk

D66 Haarlemmermeer wil van het college weten of een snelle en adequate communicatie richting de ondernemers en hoteliers noodzakelijk is. Ook als er volgens de democraten géén oplossing voor een specifiek probleem kan worden geboden, omdat het immers om het gevoel gaat van “gehoord te worden”. Juist dat kan volgens Knikker en Van der Meij bijdragen aan een gevoel van betrokkenheid?.

Mee denken in mogelijkheden

De twee raadsleden willen ook weten of het college actief wil mee gaan denken naar mogelijkheden om de kostendruk voor deze specifieke groep ondernemers. Dat geldt niet alleen voor de horecabedrijven maar mogelijk ook voor andere ondernemers. ,,Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan het verder verlagen van het voorschot op de toeristenbelasting”, zeggen Knikker en Van der Meij. De raadsleden doen die uitspraak omdat volgens het tweetal het college heeft al vroeg in de corona crisis aangegeven dat het voorschot voor de toeristenbelasting kan worden gehalveerd. ,,Met het voortduren van deze crisis is de bezettingsgraad in hotels echter tot een ongekend dieptepunt gezakt”, stellen de twee raadsleden.

Afdragen voorschot

De halvering van het voorschot betekent volgens D66 Haarlemmermeer dat onder de huidige omstandigheden een kwart tot de helft van de totale omzet als voorschot dient te worden afgedragen.,, In een brief van het college aan KHN van 9 april wordt gesteld dat “Voor de voorlopige aanslagen toeristenbelasting 2020 wordt rekening gehouden met de helft van het aantal ingeschatte overnachtingen als van voor de Coronacrisis. Afhankelijk van de duur van de huidige maatregelen worden in de zomer eventueel nieuwe inschattingen gedaan“, zeggen Knikker en Van der Meij.

Niet wachten

De democraten willen dat het college niet kan wachten tot de zomer om nieuwe inschattingen te maken. Verder vraagt D66 Haarlemmermeer of het gemeentebestuur proactief wil meedenken met de horeca sector over de (tijdelijke) mogelijkheden binnen de 1,5 meter economie. D66 Haarlemmermeer pleit hierbij voor het actief wegnemen van belemmeringen. ,,Denk bijvoorbeeld aan het uitbreiden of openen van terrassen, en het bieden van ruimte om deze terrassen ook open te houden gedurende de winterperiode”, zeggen Knikker en Van der Meij. Het tweetal wil als laatste van het college weten hoe zij hier tegenaan kijken.

Cookieinstellingen