Humor leidt burgemeester Onno Hoes soepel door eerste raadsvergadering

Foto: screenshot

Waarnemend burgemeester Onno Hoes hanteerde donderdagavond voor het eerst de voorzittershamer in de gemeenteraad van Haarlemmermeer.

Hij kreeg de hamer aangereikt door vice-voorzitter Mieke Booij. Ook de ambstketen is nu in het bezit van Hoes. Loco-burgemeester John Nederstigt kreeg hem in bewaring van scheidend eerste burger Weterings bij diens formele afscheid uit de gemeente.

Humor

Zichtbaar onwennig, maar verbaal vaardig leidde Hoes de raad behendig door het eerste vragenuurtje. Daarbij bleek dat Hoes enige humor in zijn optreden zeker niet schuwt. Iets wat de raad wel bleek te kunnen waarderen, getuige de reacties. Op de vraag van D66-raadslid Pablo Meegdes, welke van de twee ingediende vragen hij het eerste zou doen, repliceerde Hoes: “Eigenlijk geen van beide.”

Nederlandse vlag

En ook in de bespreking van het voorstel van Forza! om de Nederlandse driekleur prominent – ‘bijvoorbeeld achter het spreekgestoelte’ – in de raadzaal te plaatsen, kreeg Hoes de lachers op zijn hand. “Ik heb hem destijds in Maastricht gewoon opgehangen.” Overigens haalde het voorstel van Forza! het niet. Tussen de toelichting op de motie en het besluit dat de vlag er niet komt, mengden verschillende raadsleden zich in de discussie. Varianten met toevoeging van de gemeentevlag, de regenboogvlag (HAP) en de Europese vlag (PVDA) passeerden onderweg de revue.

Reacties