Inwoners Haarlemmermeer kiezen naam voor bruggen over Hoofdvaart

Foto: Wim Meijer Fotografie

“Geef de brug een naam”. Hiermee werden inwoners eind 2019 uitgenodigd om naamvoorstellen in te dienen voor zes bruggen over de Hoofdvaart. Het gaat om twee bruggen in Abbenes, drie bruggen in Nieuw-Vennep en één brug in Lijnden.

De gemeente kreeg originele en mooie voorstellen binnen. Daaruit heeft het college een keuze gemaakt. De bruggen over de Hoofdvaart heten voortaan:

 • De brug in het verlengde van de Dr. Heijelaan in Abbenes heet nu Dr. J.P. Heijebrug
  Dr. J.P. Heije was arts en tekstdichter. Hij verbleef regelmatig bij vrienden in Abbenes en zijn graf ligt langs de Dr. Heijelaan in Abbenes.
 • De brug bij het gemaal in Lijnden heet nu Wittebrug
  In de Lijndense gemeenschap wordt deze brug veelal aangeduid als de witte brug, gezien de kleurstelling van deze brug.
 • De brug in het verlengde van Langerak in Abbenes heet nu Neeltje Borremanbrug
  Neeltje Borreman was de echtgenote van Pieter Boekel die onderwijzer was in Abbenes. Zij heeft als vrouw van Pieter Boekel veel voor Abbenes betekend. Omdat er al een Pieter Boekelpad in Abbenes is, kreeg de brug de naam van de vrouw.
 • De brug ter hoogte van de Madeliefstraat in Nieuw-Vennep heet nu Spoorbrug
  Veel Vennepers noemen het al de Spoorbrug. Er bestaat ook een oude ansichtkaart van deze brug met de naam “Spoorbrug” erop.
 • De brug in het verlengde van de Guldenweg in Nieuw-Vennep heet nu Linquendabrug
  Deze brug verbindt de wijk Linquenda met het gedeelte van Nieuw-Vennep dat ten oosten van Nieuw-Vennep ligt. Gezien de ligging van deze brug is voor de Linquendabrug gekozen.
 • De brug over Hoofdvaart tussen de Bosstraat en de Nieuwstraat in Nieuw-Vennep heet nu Pieter Bakkerbrug
  Pieter was een bekende aannemer in Nieuw-Vennep. Hij heeft hier veel woningen gebouwd waaronder de woning Nieuwstraat 2 waar hij ook heeft gewoond. Pieter Bakker is in 1957 overleden.

Brug over de Kagertocht
Daarnaast kwam er een voorstel voor de brug over de Kagertocht. Dat voorstel is door het college overgenomen: De brug in de Dr. Heijelaan over de Kagertocht in Abbenes heet nu de Dirkje Menkens-van der Spiegelbrug. Dirkje Menkens-van der Spiegel werkte voor de radio en schreef in 1927 schreef haar eerste  boek Een andere jongen. In totaal schreef ze meer dan vijftig boeken. Daarnaast schreef ze  feuilletons in de Nieuwe Leidsche Courant. Een aantal van deze feuilletons verscheen later in  boekvorm.

Geen onthulling met publiek
Door de coronamaatregelen is een onthulling van de naambordjes niet mogelijk zodat ze zonder publiek worden geplaatst. Wel is van de bruggen een film gemaakt met Marja Ruigrok, wethouder Cultuur. In overleg met de nazaten volgt er bij de Dr. J.P. Heijebrug een moment op een later tijdstip.

Alle bruggen verdienen een naam
Wethouder Ruigrok: ”Alle bruggen in Haarlemmermeer verdienen een naam. Daarom roep ik uw hulp in. Weet u een goede naam voor een brug? Doe dan mee en neem een kijkje op onze website voor de voorwaarden: ‘Geef bruggen een naam’.

Reacties