Positief eindoordeel over andere manier van inzamelen afval

Foto:

Maandag 17 juli eindigde de proef ‘Winst uit je Afval’, die gedurende een half jaar is gehouden in Kalslagerring in Nieuw-Vennep, in Rijsenhout-Zuid en op Eiland 3.

De bewoners probeerden een half jaar lang een andere manier van inzamelen uit. Vanaf 24 juli gaan de deelnemende bewoners van Rijsenhout verder met een aangepaste inzamelwijze. De bewoners van Linquenda en Eiland 3 lieten via de eindenquête weten wat zij van het inzamelsysteem vinden. De resultaten schetsen een positief beeld.

Afvalscheiding

Ruim 33% van de bewoners van de flats aan de Kalslagerring vulde de eindenquête in. De bewoners vinden afval scheiden belangrijk. Dit blijkt uit het feit dat zij dit waarderen met een 7,8 op schaal van 10. Ook geeft bijna 40% van de bewoners aan dat zij door de proef (veel) positiever tegenover afval scheiden staan.

Het nieuwe inzamelsysteem sluit aan bij de wens om daadwerkelijk aan afvalscheiding te kunnen doen. Ruim tweederde van de bewoners vindt het nieuwe systeem even goed of beter dan het oude. De inzameling van plastic en drinkpakken, papier, glas en textiel wordt zelfs door ruim 85 procent beoordeeld als even goed of (veel) beter dan voorheen. Ook de netheid en het gebruiksgemak van de voorzieningen scoren een voldoende.

Niet praktisch

Over de inzameling van het restafval en GF lopen de meningen wel wat uiteen. In het geval van restafval heeft dit te maken met het feit dat er minder voorzieningen beschikbaar zijn, waardoor men ver moet lopen om het restafval kwijt te kunnen. Door een kleine aanpassing in de locatie van deze containers is dit probleem al een stuk kleiner. In het geval van GF is het verschil in reacties vooral te verklaren door de papieren zakken, die men niet praktisch in gebruik vindt. Ook de constatering dat de bovengrondse containers er niet altijd fris uitzien, gaan stinken en beestjes aantrekken, draagt niet bij aan een positief beeld. 30 procent van de bewoners vindt het systeem voor restafval en GF minder goed, maar 45% (restafval) en 59% (GF) van de bewoners vindt het systeem ook voor deze twee stromen beter dan voorheen.

Definitief maken

Veel bewoners gaven aan dat zij het lastig vinden de verschillende afvalstromen te organiseren in hun kleine appartement. Dit belemmert hen bij het scheiden en heeft daarbij een negatieve invloed op hun houding ten opzichte van afvalscheiding. Toch zijn er ook flink wat bewoners die zeggen dat het een kwestie van wennen is en creatieve oplossingen voor het probleem verzinnen.

Op basis van de eindenquête en de reacties uit de buurt geeft de bewonerswerkgroep dan ook unaniem het advies om het proefsysteem definitief te maken, maar wel met zoveel mogelijk ondergrondse containers en toegang met pasjes.

Eiland 3

Bijna 43 procent van de bewoners van Eiland 3 vulde de eindenquête in. Ook in Floriande hebben de bewoners afval scheiden hoog in het vaandel staan, zij waarderen dit met een 8 op schaal van 10. Ook geeft bijna 70 procent van de bewoners aan dat hun houding tegenover afvalscheiding door de proef positiever is geworden.

Het nieuwe inzamelsysteem is in Floriande prima ontvangen. Ruim 72 procent vindt de nieuwe inzameling beter of veel beter, 10 procent vindt dat het niets uitmaakt en slechts 18 procent vindt het systeem slechter dan voorheen. Vooral de waardering voor plastic is flink gestegen. Restafval is, vanwege het feit dat er minder voorzieningen beschikbaar zijn, lager beoordeeld. Maar met een 7 gemiddeld is dit toch nog steeds ruim voldoende.

Ook netheid en gebruiksgemak van de voorzieningen zijn goed gewaardeerd. Bijna alle voorzieningen krijgen hiervoor hoger dan een 7. De GF-containers en tuinkorven worden op netheid wel lager beoordeeld dan voor de proef. Dit heeft te maken met stankoverlast, mieren en vliegen en het uiterlijk van de tuinkorven.

Pasjessysteem

De bewonerswerkgroep geeft, na het horen van de enquêteresultaten, het advies om door te gaan met dit systeem. Wel moet er nog goed gekeken worden naar het plaatsingsplan en de tuinkorven. Ook wil de werkgroep graag ondergrondse containers en toegang met pasjes.

Voorstel naar de raad

De nulmeting, de inzamelresultaten en de uitkomsten van de enquête vormen samen de graadmeter voor de evaluatie van de proef. Op basis van deze evaluatie en een berekening van de kosten volgt een voorstel voor een nieuw inzamelsysteem voor heel Haarlemmermeer dat naar verwachting in december 2017 wordt voorgelegd aan de gemeenteraad. (Bron: gemeente Haarlemmermeer)

Cookieinstellingen