Wordt het toch tijd voor een hoogbouwvisie?

Appartementencomplex Monarch; links de gewraakte woontoren
Appartementencomplex Monarch; links de gewraakte woontoren
Foto: Van Rhijn Bouw

“Misschien moeten we ons toch nog eens beraden op de vraag of we als gemeente een specifieke hoogbouwvisie moeten ontwikkelen.”

Dat zei Groen Links fractieleider Nicole Mulder in reactie op het verhaal van inspreker Wim Brik namens boze bewoners van Lindholm en Birkholm in Hoofddorp. Zij verzetten zich tegen de bouw van een 32 meter hoge woontoren op het voormalige Lexmondterrein aan Assumburg.

Hoogbouwvisie

Een  hoogbouwvisie geeft aan waar het mogelijk is om hoog te bouwen, hoe hoog je mag bouwen en waar hoogbouw in principe niet is toegestaan. Het is daarmee een beoordelingskader voor het al dan niet toestaan van initiatieven voor hoogbouw in een gemeente. De visie kan worden gebruikt om de discussie over hoogbouw bij bouwinitiatieven te structureren.

Protest

De gewraakte woontoren die de aanleiding vormt voor een discussie in Haarlemmermeer maakt deel uit van het appartementencomplex Monarch. Volgens de omwonenden zullen zij in het voorjaar, najaar en de winter last hebben van schaduw. Gevolg, los van het verlies aan wooncomfort, een reductie van 70 procent rendement op geïnstalleerde zonnecollectoren.

Verantwoord

Brik sprak van ‘exorbitante’ hoogbouw die in zijn ogen in geen verhouding staat tot de bouwhoogte in de omgeving: van KSH tot politiebureau: “Die panden tellen alle maximaal 6 lagen. Waarom dan juist in een woonwijk zoveel hoger?” VVD’er De Baat verwees naar een eerdere, ook goedgekeurde, visie op nieuwbouw, maar stelde dat het bouwen in de hoogte in de praktijk ‘wel verantwoord moet zijn’.

Participatie

Verantwoordelijk wethouder Horn weerlegde de kritiek dat het voortraject onzorgvuldig zou zijn verlopen en dat direct omwonenden – al dan niet  bewust – zouden zijn geweerd van voorlichtingsbijeenkomst van de bouwer. “Het is ook de verantwoordelijkheid van die derde partij om de participatie te organiseren. De gemeente toetst dat proces vervolgens.”

Bestemmingsplan

De bewoners hebben overigens nog mogelijkheden om zich uit te spreken tegen het huidige ontwerp. Het bestemmingsplan ligt ter inzage en gaat na het zomerreces in behandeling bij de gemeenteraad. Wie het er niet mee een sis kan een zogenaamde zienswijze indienen, waar de gemeente op hara beurt weer een reactie op moet geven.

 

 

 

Cookieinstellingen