Ecoloog Franke van der Laan vertelt in zijn wekelijkse blog over zijn klimaat- en natuuractiviteiten in Haarlemmermeer en in de regio.
Kas verhuizen of niet
Het heetste hangijzer van deze week was de kas van Park 2020. De afgelopen maanden waren we toe gegroeid naar het idee dat hij afgebroken en weer opgebouwd zou worden bij het duurzaamheids C- Beta. centrum. Volgende week zou het afgebroken worden en voor de bouwvak weer opgebouwd. En toen kwam erop eens een stoorzender in beeld die vragen ging stellen als: -is de kas verzekerbaar; -wat gebeurt er als een hagelsteen van 10 cm op het dak valt; -wat gebeurt er als mensen/kinderen elkaar door de ruiten duwen. We kregen er meteen al verkrampte tenen van. Want die kas staat inmiddels 20 jaar op Park 2020 en behalve een gek die er ooit 10 ruiten met een luchtdrukgeweer kapot schoot is er in 20 jaar nooit iets gebeurd. Maar hoe gaat dat tegenwoordig… Overal domineert het risicomijdend gedrag en het ’als-dan-denken’? Er kan natuurlijk ook een vliegtuig uit koers raken en op de kas storten. Wij staan voor het gezonde verstand en gaan met windkracht 10 niet de kas in en natuurlijk is iedereen het met je eens, … daar komt dat rotwoordje weer.. MAAR en niemand neemt tegenwoordig nog ergens verantwoordelijkheid voor en verschuilt zich achter horror-fantasieën. Dus het einde van het liedje is dat de kas verhuizen niet € 35.000 kost maar een veelvoud daarvan. en dat het dus niet doorgaat…. Een week voor de verhuizing. Balen. En geen idee wat we er nu mee moeten.
Bedrijven en stagiaires
De rest van de week bracht louter positieve energie. Dat heb je wel nodig om overeind te blijven:
Op maandag hebben we een 2e camera geïnstalleerd bij de slechtvalkenkast met infrarood nachtzicht en een microfoon. De jongen zijn in 1 week al 2x zo groot geworden. Maar het 3e ei lijkt niet uit te komen.
Op dinsdag hadden we bezoek van leerlingen van het Haarlemmermeerlyceum. Die kwam ideeën op doen voor een (groen) schoolplein op onze Lincolnpark buurttuin. ideeën kregen ze genoeg. Nu kijken of ze er iets mee gaan doen. Deze school kwam al voor de 4e of 5e keer.
Op donderdag hadden we weer eens een bedrijf op bezoek: OMRON voor de 10e of 12e jaar op rij . 35 mensen in totaal. Met 8 begeleiders van onze kant. Elk jaar nemen ze op hun ‘foundersdag’ een ander project op de korrel. Deze keer i.v.m. donderbuien de kas in Rijsenhout. Lekker binnen. Het was een geweldige ploeg, die gevoel voor het werk had en ruim voor de planning alles klaar had. En best wel ingewikkelde dingen als verspenen, dieven en opbinden van bonen , tomaten en komkommers. We zijn nu weer helemaal bij en iedereen kreeg oogst mee. En we zien er wel een paar van terug als vaste vrijwilliger.
De andere ontwikkelingen
Deze week kwamen we weer een stap verder in de duurzame top 100 van Trouw. D.w.z. we zijn van de duizenden genomineerde door gedrongen tot de 300-500 van de groslijst. De volgende stap is of en hoe hoog we in de top 100 komen. Het thema dit jaar is positieve dwarsdenkers. Daar hebben we wel iets mee
Vrijdag was een topdag op Meermond. Allereerst omdat de bloemenweelde van juni zich al begint af te tekenen. Ook hadden we een graafmachine te leen van de gemeente om een aantal lastige rietplekken tot 60 cm diep uit te graven en van wortels te ontdoen. Bergen wortels kwamen er uit.(openingsfoto) De andere activiteiten waren het uitbreiden van ons fruitpark met 80 zwarte bessen en framen en het verzamelen van vaste planten. Vaste planten verzamelden we ook uit Park 2020 en de Nanninga tuin .
Die vaste planten gebruiken we in ons nieuwe project in Sassenheim. Daar hebben we nu een ha extra van het 1.8 ha grote park de Horsten in beheer gekregen. Dat park is zwaar verwaarloosd vol met kleefkruid, riet en brandnetels. Daar gaan we wat aan doen door selectief te maaien, maar ook door geschikte soorten uit te zetten. Op zaterdag hebben we de ca 500 exemplaren van 20 soorten uitgezet..
Franke van der Laan
Stichting MEERGroen
MeerBomen.Nu
Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021, 2022, 2023