GFT wegbrengen nu gratis

06 jul 2017, 20:47 Nieuws
biogas e1499366791458
Meerlanden

Inwoners van Haarlemmermeer kunnen vanaf nu gratis hun groente-, fruit- en tuinafval wegbrengen naar Meerlanden in Rijsenhout. Het gaat om GFT dat niet meer in de groenbak past. Dit gaat niet ten koste van hun grofvuil-tegoed.

De gemeente wil hiermee inwoners stimuleren hun grondstoffen, zoals etensresten en tuinafval, apart bij Meerlanden aanbieden. GFT kan in de Groene Energiefabriek van Meerlanden voor 100% worden gerecycled. Van 55.000 ton GFT kan ongeveer 23.000 ton compost worden gemaakt. Maar dat is niet alles. Bij het vergistings- en composteringsproces komen nog meer producten vrij: groengas voor de auto’s, warmte voor de kassen in de buurt, CO2 voor de bemesting van planten en water voor de stratenreiniging. Zo levert GFT maar liefst vijf nuttige producten op.

Draagvlak

De bal is aan het rollen gebracht door raadslid Sophie van de Meeberg, die er vragen over stelde aan het college. “Er bereikten ons signalen dat het aanbieden van GFT dat niet meer in de groenbak paste, werd afgetrokken van het aantal kuub grofvuil dat inwoners per jaar mogen inleveren bij Meerlanden. Dus je mocht je GFT wel komen brengen, maar dan kon je minder grofvuil brengen. Dat strookt wat HAP betreft niet met de wens een van de duurzaamste gemeenten van Nederland te zijn”, aldus het raadslid. "Draagvlak voor duurzaamheid door alle inwoners ontstaat door te stimuleren hun steentje bij te dragen. Wetende dat GFT brandstof is, dat Meerlanden blij is met GFT, zou het juist toegejuicht moeten worden wanneer inwoners extra GFT brengen. HAP is dan ook zeer tevreden dat de vragen direct tot resultaat hebben geleid.

Gratis

Jaarlijks op landelijke compostdag deelt Meerlanden gratis compost uit aan inwoners als dank voor het aanleveren van GFT. Het hele jaar door kunnen inwoners zelf gratis compost scheppen bij Meerlanden. Overigens kan ook altijd gratis worden weggebracht: wit- en bruingoed, papier en karton, glas, textiel, Klein Chemisch Afval (KCA) en plastic en drinkpakken. Ook dit zijn grondstoffen die hergebruikt of gerecycled kunnen worden. Haarlemmermeer streeft ernaar om van 195 kilo restafval (2015) per inwoner per jaar te komen naar 24 kilo restafval in 2021. Hoe meer bruikbare grondstoffen er worden ingezameld, hoe minder restafval er overblijft.