Ontdek de flora & fauna van de Polder

03 jul , 20:31 Blogs en columns
behangersbij
St MEERGROEN aangeleverd

Franke van der Laan van de stichting MEERgroen uit Hoofddorp vertelt nagenoeg wekelijks over zijn activiteiten en bevindingen in de natuur.

Blog Franke:

Franse Veldwesp

In Nederland is de limonadewesp de meest bekende- en gevreesde– wespensoort. Deze komt in grote kolonies voor. De jongen worden groot gebracht met dierlijke prooien en de volwassen wespen leven van nectar en andere zoetigheid waardoor ze veel in contact met mensen komen. Hun nesten zitten vaak in holen in de grond en bij het beheer- en maaiwerk worden ze vaak gealarmeerd. Elk jaar word ik daardoor wel 1-5 x gestoken door één of meer wespen. Als je niet allergisch bent, is dat alleen maar goed voor je weerstand net als een prikje van een brandnetel. De limonadewespen komen in Zuid-Europa niet voor. Daar vind je meer de veldwespen. Die herken je het best aan hun lange achterpoten die bij vlucht naar beneden bengelen.

Bijzonder

Door de klimaatverandering komen de veldwespen nu ook naar onze regio en de op de foto getoonde wesp werd in Hoofddorp gefotografeerd door een van onze vrijwilligers Dirk Metselaar. Veldwespen maken veel kleinere kolonies dan limonadewespen. Die grote nesten van 1000-5000 cellen worden ingepakt met papierachtige schubben die de wespen zelf kauwen en lijmen. De veldwesp maakt kolonies van 50-80 cellen die aan een steeltje opgehangen worden op de gekste plaatsen. Omdat ze niet op zoetigheid afkomen en de kolonies klein zijn, hebben deze wespen veel minder interactie met mensen. Bij de limonadewespen is er altijd maar 1 koningin die alle eieren legt. Bij veldwespen is er geen onderscheid tussen koninginnen en werksters. Degene die de eitjes legt, is op een of andere manier gewoon de dominantste. Andere wespen die dat niet bevalt kunnen in de buurt een andere kolonie starten. Ook als de ‘koningin’ om een of andere reden overlijdt of weg valt, kan een ander wesp haar taken overnemen. Dat lijkt me redelijk goed geregeld. Die eierleggende wesp verlaat het nest niet.

Waar

In het Middellandse zeegebied is de veldwesp algemeen. En hij heeft zich gaandeweg van Frankrijk en België tot Limburg en Zeeland uitgebreid. Maar de verspieding gaat gestaag door met deze waarneming Hoofddorp.  

Meldingen van bijzondere dieren en planten kunt u doorgeven aan [email protected]. Alle columns vanaf april 2006 vindt u op www.stichtingmeergroen.nl

behangersbij2
St MEERGROEN aangeleverd