Geen subsidie voor woningbouw Lisserbroek

15 dec 2021, 14:51 Nieuws
3z1a6219 bouwen wmf 915x518 1
Wim Meijer Fotografie

De gemeente Haarlemmermeer krijgt van het Rijk geen bijdrage voor de gebiedsontwikkeling in Lisserbroek uit de zogenoemde derde tranche Woningbouwimpuls. Dat betekent dat fase 1 van de huidige plannen voor ongeveer 2.400 nieuwe woningen in Lisserbroek financieel nog niet haalbaar is.

In september heeft de gemeente een aanvraag ingediend bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het Rijk wil met deze subsidieregeling de bouw van betaalbare woningen versnellen. Eerder heeft de gemeente Haarlemmermeer wel een groot bedrag gekregen uit deze regeling voor de woningbouw op het terrein van Pionier-Bols in Nieuw-Vennep.

Wonen in Lisserbroek-Noord en Binnenturfspoor
De gemeente, de grondeigenaren en vertegenwoordigers van het dorp Lisserbroek werken samen aan de plannen voor twee nieuwe woonwijken. De wijk Binnenturfspoor komt tussen de Lisserbroekerweg, de Lisserweg, Turfspoor en de Lisserdijk. Daar willen tien grondeigenaren samen 1.285 woningen bouwen. In Lisserbroek-Noord, tussen de Ringvaart en de IJweg, de N207 en de Lisserdijk, wil een marktpartij 1.105 woningen bouwen. De verwachting is dat ook andere eigenaren van grond nog woningen gaan bouwen. In totaal gaat het om 3.500 woningen. Die woningen zijn hard nodig.

Hoge kosten voor groen en wegen
Behalve de woningen zijn ook wegen, groen en voorzieningen, zoals scholen en sportvelden nodig zodat toekomstige bewoners hier prettig, gezond en veilig kunnen wonen. Vooral de aanpassingen aan wegen, nieuwe groengebieden in de omgeving en de aanpak van de openbare ruimte kosten veel geld. “Een groot deel van de aangevraagde subsidie was daarvoor bedoeld”, zegt Jurgen Nobel, wethouder woningbouw.

Het is dus erg jammer dat dit nu op de tocht staat. In de huidige plannen is vijftig procent van de koop- en huurwoningen betaalbaar.

Wensen voor Lisserbroek
In 2018 heeft de gemeenteraad de Gebiedskaart 2040 vastgesteld. Daarin staan de wensen voor de ontwikkeling van Lisserbroek. Het gaat bijvoorbeeld om een centrale ligging van het dorpshart, behoud van het karakteristieke landschap, ontlasten van de polderwegen en het autoverkeer zo snel mogelijk uit de wijken naar buiten leiden. Op dit moment werken de grondeigenaren en de gemeente Haarlemmermeer aan de gebiedsenvelop en de essentiekaarten voor Binnenturfspoor en Noord. De provincie Noord-Holland, de Vervoersregio Amsterdam en de gemeente geven hiervoor een financiële bijdrage. Maar zonder deze subsidie van het Rijk zijn de huidige plannen niet haalbaar.

Mogelijkheden onderzoeken
De gemeente gaat samen met de grondeigenaren onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om wél te komen tot een financieel haalbaar plan. Volgend jaar kan de gemeente voor deze subsidieregeling weer een aanvraag indienen.