Hero kindercentra viert de Nationale Voorleesdagen: Feest met het vertelkastje

Foto: Hero kindercentra

Van 26 januari t/m 5 februari viert Hero kindercentra de Nationale Voorleesdagen. Een feest voor kinderen, ouders en pedagogisch medewerkers en heel belangrijk voor de (taal)ontwikkeling van het kind.

Voorlezen vergroot de woordenschat en prikkelt de fantasie. Bovendien leert een kind langere tijd de aandacht vast te houden en te luisteren. Hero kindercentra heeft (voor)lezen dan ook hoog in het vaandel staan. De Haarlemse kinderopvangorganisatie heeft de Nationale Voorleesdagen aangegrepen om voormalig bibliothecaresse Nel van der Veldt te vragen langs de peuteropvanglocaties en kinderdagverblijven te toeren met haar vrolijke interactieve voorstelling ‘Feest met het vertelkastje’.

‘Feest met het vertelkastje’
De voorstelling doet haar naam eer aan. De kinderen leven mee met het verhaal van prentenboek ‘Vos gaat een stukje rijden’. Ze lachen, dansen, zingen en maken muziek. Van der Veldt maakt voorlezen voor kinderen een belevenis. Het vertelkastje, of Kamishibai, zoals het oorspronkelijk in Japan genoemd wordt, is een theatertje waarmee je aan de hand van vertelplaten, poppetjes en attributen interactief een verhaal vertelt en speelt. Hero kindercentra maakt in het reguliere activiteitenprogramma ook op veel locaties gebruik van de Kamishibai. Met name bij de VVE peuteropvang, waar de taalontwikkeling van kinderen extra aandacht krijgt, is het een goede en leuke manier om de woordenschat van de kinderen spelenderwijs te vergroten.

Muziek maken met het vertelkastje (foto: Hero kindercentra)

(Voor)lezen is echter voor elk kind in elke leeftijd belangrijk. Naast de eerdergenoemde voordelen, leert het kind namelijk, afhankelijk van het onderwerp van het boek, ook veel over de wereld om zich heen, waardoor hij/zij meer grip krijgt. Voorlezen over een onderwerp waar het kind op dat moment erg mee bezig is (angst, zindelijkheid, geboorte, ziekenhuisopname etcetera) kan hen steun bieden en een goede manier zijn om met het kind in gesprek te komen over deze onderwerpen. Maar ook het gevoel van veiligheid dat kinderen krijgen, het plezier dat kinderen beleven aan het voorlezen en de exclusieve aandacht die ze krijgen tijdens het voorlezen, zijn van belang voor de ontwikkeling van het kind.

Speciaal voor de Nationale Voorleesdagen heeft Hero kindercentra een blog geschreven voor ouders over interactief voorlezen met het prentenboek van het jaar 2022 ‘Maar eerst ving ik een monster’. Dit staat vol leuke praktische tips hoe je thuis samen met je kind voorlezen tot een feest kunt maken. Het blog is te vinden op de website herokindercentra.nl.

Cookieinstellingen