Onderzoek wijst uit: Hoofddorp het meest op weg om contant geld af te schaffen

Foto: Unsplash

Coronacrisis heeft de afbouw van contante betalingen flink versneld. Nederland zou, als het zo doorgaat, in 2029 al volledig vrij kunnen zijn van contant geld, en Hoofddorp loopt voorop in die ontwikkeling, gevolgd door Utrecht en Almere. Blijft de vraag of je daar nu zo gelukkig mee moet zijn.

(bron: Raisin.nl)

Dreigt het traditionele spaarvarken binnenkort uit te sterven? Dankzij de coronacrisis gaan we in een versneld tempo richting een cashloze samenleving. We zijn door de angst om besmet te raken letterlijk vies geworden van contant geld. En nu ook steeds meer banken hun klanten laten betalen voor geldopnames, lijkt er een einde te komen aan de voordelen van contant geld. Dat blijkt uit een onderzoek van spaarplatform Raisin.nl.

Dit onderzoek laat zien wanneer Nederland – als de trend zich zo voortzet – al in 2029 een cashloze maatschappij kan zijn. Verder toont het onderzoek welke steden nog het meest afhankelijk zijn van contant geld en welke eurolanden al het meest en welke het minst cashless betalen.

Voor dit onderzoek zijn verschillende contante betalingsgegevens geanalyseerd. Zo is er onder andere gekeken naar het aantal geldautomaten per 100.000 volwassenen (en de functies van die geldautomaten), het aantal bankfilialen, het percentage transacties dat betaald wordt met contant geld en het percentage van de bevolking van 15 jaar en ouder met een pinpas.

Uit het onderzoek blijkt dat in Nederland er grote verschillen bestaan tussen steden in hoeverre men opschuift in de richting van een cashloze maatschappij. Zo blijkt dat Hoofddorp de stad is waar nu al het minste contant wordt betaald. De stad heeft maar 9 geldautomaten per 100.000 inwoners, dit is het laagste aantal uit het onderzoek. Van alle geldautomaten kun je bij 29% briefgeld storten. Bij geen enkele automaat kunnen muntrollen worden opgenomen en bij maar 7% kun je nog terecht met een sealbag. Hieruit kan worden geconcludeerd dat de stad het meest klaar is, mocht er een einde komen aan contant geld.
Hoofddorp wordt in deze ontwikkeling gevolgd door Utrecht en Almere. De steden waar nog het meest contant wordt betaald zijn Arnhem, Enschede en Maastricht. Alle drie de steden hebben per 100.000 inwoners gemiddeld ruim 2x zoveel geldautomaten als Hoofddorp, wat een van de indicaties is dat contant betalen daar nog populair is.

Kijken we naar Nederland als geheel dan blijkt dat van alle landen binnen Europa Finland het meest op weg is naar een cashloze samenleving, met Nederland als goede tweede, terwijl Spanje van alle landen nog het meest vasthoudt aan de tastbare briefjes en munten.

Cashloos gemakkelijk, toch blijft contant geld nodig
‘Een cashloze maatschappij heeft voor- en nadelen. Zo is het veiliger tegen diefstal en het gebruik van nepgeld. Ook kan het witwassen van crimineel geld makkelijker worden tegengegaan en kan het helpen in de strijd tegen zwartwerk. Maar daarentegen zijn er ook nadelen aan een cashloze maatschappij. Denk aan de mensen die afhankelijk zijn van contant geld of de anonimiteit van contant geld op prijs stellen, maar ook cyberaanvallen, de kans op storingen of een negatieve spaarrente kunnen voor velen tegenargumenten zijn. Het is belangrijk om een alternatief betaalmiddel te hebben om op terug te kunnen vallen’, aldus de onderzoekers van Raisin.nl.

Klik HIER voor het complete onderzoek van Raisin.nl.

Cookieinstellingen