Einde basisschool de Zilvermeeuw in Lisserbroek lijkt nabij

Foto: Google - streetview

Het einde van de openbare basisschool de Zilvermeeuw in Lisserbroek lijkt aanstaande. Het schoolbestuur SOPOH, dat staat voor Stichting Openbaar Primair Onderwijs Haarlemmermeer, heeft al tot opheffing besloten.

(bron: Gemeente Haarlemmermeer)

Burgemeester en wethouders leggen de gemeenteraad, die het finale besluit moet nemen, het opheffingsbesluit van SOPOH voor.

Onder de norm
SOPOH wil de Zilvermeeuw per 1 augustus 2022 opheffen. Het schoolbestuur ziet geen andere mogelijkheid. Met 70 leerlingen zit de school onder de norm. Ook onder die van de gemeente. Bij het ministerie van Onderwijs, verantwoordelijk voor de bekostiging, is gevraagd een uitzondering te maken voor de openbare basisschool in Lisserbroek. Zo is stopzetting van de financiering tot nu toe met succes voorkomen, mede doordat de gemiddelde omvang van andere SOPOH-scholen voldoende groot is.

Niet langer verantwoord
Maar de sterke daling van het leerlingenaantal, de groeiende problemen om voldoende leerkrachten voor de klas te krijgen en de zorgen over kwaliteit en continuïteit van het onderwijs, leiden tot de conclusie dat het niet langer verantwoord is om de Zilvermeeuw zelfstandig te laten voortbestaan.

Een fusie met de rooms-katholieke basisschool de Reiger, die in hetzelfde gebouw als de Zilvermeeuw huist, is volgens SOPOH niet goed mogelijk. Weliswaar verzorgt de Reiger ook onderwijs aan hoogbegaafde kinderen maar dit wordt op een andere manier gegeven dan aan de 25 hoogbegaafde leerlingen van de Zilvermeeuw. Zij maken daarom waarschijnlijk niet de overstap naar de Reiger. Daar komt nog bij dat de Reiger méér dan de Zilvermeeuw een buurtschool is. De kinderen kiezen voor de Reiger omdat ze elkaar kennen uit Lisserbroek, stelt SOPOH.

Wethouder Marjolein Steffens-van de Water (Jeugd & Onderwijs) heeft SOPOH in overweging gegeven om toch openbaar onderwijs in het dorp te blijven aanbieden. “Dat hoeft niet per se in een aparte school en kan eventueel in samenwerking met andere scholen. Dat is zeker met het oog op toekomstige woningbouw in Lisserbroek een optie die je serieus moet overwegen”, aldus wethouder Marjolein Steffens.

Gemeenteraad
Een eventueel besluit van de gemeenteraad om in te stemmen met de opheffing van de Zilvermeeuw voldoet aan de wettelijke eisen. Zo is er binnen een straal van tien kilometer een alternatief voor de openbare basisschool namelijk ’t Joppe in Nieuw-Vennep. Een ander alternatief is de Tweemaster in Lisse.

Niet blij
Hoewel wethouder Marjolein Steffens  het opheffingsbesluit inclusief de argumentatie goed kan volgen, is ze er niet blij mee. “Wij betreuren het dat er opnieuw een openbare basisschool is die gaat sluiten”, staat letterlijk in het raadsvoorstel. “Als onderwijswethouder van een gemeente met 31 kernen heb ik uiteraard liever dat daar kan worden gekozen voor verschillende soorten onderwijs. Dus óók voor openbaar onderwijs”, zegt ze.

De wethouder gáát echter niet over opheffingen en fusies. Haar rol komt in dit geval neer op die van een boodschapper die de gemeenteraad tijdig de juiste informatie verstrekt om een besluit te kunnen nemen.

Cookieinstellingen