Haarlemmermeer krijgt eigen budget voor beschermd wonen

Foto: Pixabay

De gemeente Haarlemmermeer krijgt vanaf 2023 vanuit het Rijk een eigen budget voor het organiseren van beschermd wonen. Dit is wonen in een beschermde omgeving voor iedereen die niet meer zelfstandig kan wonen vanwege psychische en/of psychosociale problematiek. Nu verloopt de financiering via één van de regionale gemeenten, de gemeente Haarlem.

(bron: Gemeente Haarlemmermeer)

Door de herverdeling krijgt Haarlemmermeer meer ruimte om, op basis van de lokale situatie, zorg op maat en dicht bij de inwoners te organiseren. Dit sluit beter aan bij de wens om inwoners die deze zorg nodig hebben ‘zo thuis mogelijk’ te laten wonen, in de buurt van een voor hen bekende omgeving.

Om regionale afstemmingen en inkoop van zorg goed te organiseren hebben de gemeenten Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Velsen en Zandvoort het Gemeenschappelijk Orgaan Beschermd Wonen Zuid-Kennemerland, IJmond en Haarlemmermeer opgericht. De gemeenteraden van alle gemeentes moeten goedkeuring geven aan dit orgaan. Wethouder Fouad Sidali van onder andere zorg: “Wij zijn blij dat wij met onze regiogemeenten goede afspraken hebben gemaakt. Wij krijgen meer zeggenschap over de besteding van de beschikbare gelden en over de invulling. Maar wij behouden het voordeel van de samenwerking wat de kwaliteit van zorg ten goede komt”.

Afspraken over organisatie
Het Gemeenschappelijk Orgaan (GO) bestaat uit de wethouders sociaal domein van de acht deelnemende gemeenten. Zowel besturing als besluitvorming binnen het GO geschiedt op basis van gelijkwaardigheid. Verder biedt het GO voldoende ruimte voor gemeenten om beschermd wonen zo te organiseren, dat het aansluit bij andere (maatwerk)voorzieningen binnen de eigen gemeente. Daarnaast zijn gemeenten solidair met elkaar, omdat de financiële risico’s van regionale voorzieningen worden gedeeld.

Het GO Beschermd Wonen wordt bij de uitvoering van haar taken ondersteund door het Uitvoeringsteam Regionale BW-taken. Dit team krijgt in ieder geval de eerste jaren een plek binnen de gemeente Haarlem omdat het GO Beschermd Wonen zelf geen personeel in dienst kan nemen.

Overgangsperiode
Voor ‘bestaande’ cliënten, die voor 2023 een beschikking voor beschermd wonen krijgen van de gemeente Haarlem, verandert er niets. Zij kunnen gebruik hier gebruik van blijven maken tot het einde van hun beschikking. Het uitvoeringsteam dat in Haarlem zit is hun aanspreekpunt. Nieuwe cliënten die nog geen beschikking hebben voor beschermd wonen, kunnen zich vanaf 1 januari 2023 melden bij hun eigen gemeente. Iedere gemeente krijgt vanaf die datum ook eigen middelen voor beschermd wonen voor hun eigen inwoners.

Cookieinstellingen