Windturbine vangt weer wind op kruispunt Bennebroekerweg en Rijnlanderweg Hoofddorp

Er staat weer een windturbine op het kruispunt van de Bennebroekerweg en de Rijnlanderweg in Hoofddorp. Het heeft even geduurd, maar sinds kort worden de stoplichten op dit kruispunt weer voorzien van stroom opgewekt door de wind.

Vrijdag 4 juni omstreeks 14:30 uur stelde wethouder Marja Ruigrok (Verkeer en Vervoer en Innovatie) de installatie officieel in werking samen met de heer Bertil Singer, commercieel directeur van DutchVentus.‘Energie neutraal’, dan gaat het ons allen voor de wind!

’t Is mooi wanneer je over het dagelijks bestaan kunt zeggen: ’t Gaat me voor de wind’, en dat geldt in het bijzonder voor een druk kruispunt, waar dagelijks veel energie wordt gevraagd van de verkeerslichten. Herman Finkers zou zeggen: ‘soms staat het stoplicht op rood, dan weer op groen, maar op de Bennebroekerweg is altijd wat te doen!’ Ik hoor het u zeggen, ‘vergeet oranje niet!’ Nou vooruit, vanwege de ‘spanning’ deze maanden tijdens het EK voetbal bij deze ook oranje genoemd!Samenwerking markt en overheid

Dagelijks passeren in één richting zo’n 100 voertuigen per uur de kruising tussen de Rijnlanderweg en de Bennebroekerweg. De stoplichten zijn op dit punt dan ook non-stop actief, met daardoor een hoog energieverbruik. Het kruispunt, gelegen in de open polder tussen de A4 en Hoofddorp is een zeer geschikte plek om wind te vangen.

DutchVentus

Bertil Singer commercieel directeur van Dutch Ventus: “Windenergie is een schone en duurzame energiebron. Deze verkeersregelinstallatie is een goed voorbeeld van samenwerking tussen markt en overheid op het gebied van duurzame innovatie.” De windturbine combineert vergroening met besparing. Hieronder enkele afbeeldingen van de feestelijke openingsbijeenkomstDaar mag op geproost worden Leren van pilots 

Eind 2016 werden op deze kruising de eerste stoplichten op windenergie geplaatst. Helaas overleefde de windturbine de zware storm niet die 18 januari 2018 over Nederland trok. Door het bedrijf DutchVentus is, met de opgedane kennis, een nieuwe turbine ontwikkelt met een vermogen om zelfs bij windkracht 16 overeind te blijven. Marja Ruigrok (hierboven)  heeft ondanks de tegenslag veel respect voor het initiatief: ‘Soms kom je al lerende wijs tot steeds betere oplossingen. Van experimenten kun je leren!’ aldus de wethouder.

Rood licht ook zonder wind

De installatie levert meer kilowatt-uur kWh per jaar aan elektriciteit dan de verkeerslichten gebruiken. De extra stroom wordt aan het elektriciteitsnet geleverd. Bij te weinig wind gebruiken de stoplichten netstroom want natuurlijk moeten de stoplichten ook werken wanneer het niet waait. Daarom is voor deze oplossing gekozen.

strong>Meer energieneutrale initiatieven

De gemeente Haarlemmermeer wil inzicht krijgen hoe het is om met behulp van deze autonome windmolen-installaties de openbare ruimte van elektriciteit kan worden voorzien. De bedoeling is dat bijvoorbeeld ook verlichting en pompgemalen van de riolering energieneutraal worden door een windmolen.Website Dutch Ventus

DutchVentus windturbine

Reacties