Burgemeester haalt Sint toch naar Haarlemmermeer

Foto: Wim Meijer Fotografie

Sint beleeft vanaf morgen, maandag 16 november, samen met burgemeester Marianne Schuurmans avonturen, te volgen op Instagram, Facebook en TikTok

Sinterklaas laat zich niet kisten door corona. Als het aan hemzelf en burgemeester Marianne Schuurmans ligt, komt de bemijterde kinderheld toch naar Haarlemmermeer. Pieten, in welke kleur dan ook, zijn daar niet bij en er is ook geen intocht. Maar er is wel een serie filmpjes waarin Sinterklaas met de burgemeester spannende avonturen beleeft op tal van plekken in de gemeente.

Die zijn te bekijken op Instagram, Facebook en TikTok. Vanaf 16 november tot en met 3 december op maandag en donderdag zijn de uitzendingen, telkens om 16.00 uur. Terugkijken kan natuurlijk ook. Misschien wel op school.

Zware tijden
Burgemeester Marianne Schuurmans: “Het zijn zware tijden voor heel veel groepen mensen, óók voor kinderen. En ik vind dat we alles op alles moeten zetten om hun levens zo veel mogelijk op de gewone manier door te laten gaan. Het Sinterklaasfeest is voor hen de belangrijkste tijd van het jaar. De kinderen verheugen zich er enorm op. Als ik eerlijk ben: ook voor mij is Sinterklaas een hoogtepunt. Ik had graag weer van intocht naar intocht geracet, maar het kan door corona en de 1,5 metersamenleving die we nu hebben allemaal niet op de traditionele manier.”

Digitale variant
Sinterklaas dan maar een jaartje overslaan, is voor de burgemeester echter geen optie. En omdat Sinterklaas zélf daar ook zo over denkt, liet hij haar door de telefoon weten, is de digitale variant bedacht én uitgevoerd.

Burgemeester Marianne Schuurmans op de aanlegsteiger met mobiel in de hand in contact met Sinterklaas (foto: Gemeente Haarlemmermeer)

Zonder Pieten dus. “Die zouden dan in een Pietenhuis moeten worden ondergebracht en daar coronarisico’s lopen.” Over het verhaal en de avonturen wil de burgemeester niet zo veel kwijt. Ze maakt wel duidelijk dat een beproefd recept is gebruikt. Zoals gewoonlijk gaat er het een en ander mis en dreigt het Sinterklaasfeest zelfs alsnog in het water te vallen. Maar aan het einde komt alles goed.

Zie de maan schijnt door de bomen
Een belangrijke rol in de serie is weggelegd voor het liedje over de maan die door de bomen schijnt. Dat dit lied van de hand van J.P. Heije (1809-1876) is, wiens graf is te vinden in Abbenes en die in Haarlemmermeer een grote bekendheid geniet, is geen toeval. Het is kortom in alle opzichten een echte Haarlemmermeerse aangelegenheid geworden.

Eentje ook waar Marianne Schuurmans tussen al drukke bedrijven door erg veel plezier aan heeft beleefd ondanks de vele logistieke problemen. “Het is best lastig om opnamen te maken met Sinterklaas als hij er nog niet is. Het moest allemaal bij nacht en ontij. En coronaproof uiteraard.”

Reacties