Beperkende maatregelen gaan zeker anderhalf tot twee jaar duren

Foto: Wim Meijer Fotografie / Pixabay

Volgens burgemeester en voorzitter van de Veiligheidsregio Kennemerland Marianne Schuurmans zullen de beperkende maatregelen voor het indammen van het coronavirus op zijn minst nog anderhalf tot twee jaar gaan duren. Dat heeft Schuurmans afgelopen zondag gemeld voor Meerradio.

(persbericht Meerradio)

Veiligheidsberaad
Als voorzitter van de Veiligheidsregio Kennemerland zegt Schuurmans dat ze samen met de andere veiligheidsregio’s bij de minister aandringt op meer versoepelende maatregelen. ,,Hoe meer je versoepelt, hoe beter we kunnen handhaven”, luidt het standpunt van Schuurmans. Ook ondernemers zitten in de regio op een versoepeling te wachten, omdat ze anders omvallen.

Noodwetgeving
In de tweede helft van juni komt er vanuit het Rijk noodwetgeving die het voor burgemeesters mogelijk maakt om in hun gemeentes meer maatwerk toe te passen bij maatregelen voor o.a. ondernemers en in de buitenruimte. Er zijn verschillen tussen coronarisico’s in grote steden en dunbevolkte gebieden; het aantal coronabesmettingen verschilt per regio en die correleren met de bevolkingsdichtheid. ,,In tegenstelling tot Amsterdam heeft Haarlemmermeer de luxe positie om te beschikken over “veel fantastische groene open ruimte”, laat Schuurmans weten tegen Meerradio.

Vermijd drukte
De burgemeester zegt dat het onmogelijk is om alles te controleren. Ze doelt hier op horecagelegenheden, winkels en andere plekken waar mensen samenkomen. ,,We moeten onszelf controleren.”, zegt Schuurmans en blijft erop hameren dat iedereen zelf kritisch moeten zijn of een situatie, waarin iedereen zich begeeft, veilig is. ,,Er hoeft maar iets mis te gaan en corona laait weer op“, zegt Schuurmans.

Onvermijdelijk
Bij een nieuwe uitbraak van corona zijn overheidsmaatregelen onvermijdelijk. Schuurmans roept de komende weken “tot vervelens toe” op als het gaat om de drukte te vermijden. ,,Dit gaan we nog 1,5 tot 2 jaar doen zolang er geen vaccin of medicijn is: veel handen wassen, mondkapjes dragen en 1,5 meter afstand volhouden. Deze campagne gaan we voeren, totdat er geen handhavers meer voor nodig zijn”, zegt Schuurmans.

Ondernemers
Schiphol heeft problemen met de uitvoering van de RIVM-maatregelen. Het gaat bij de luchthaven vooral om de anderhalvemeterinrichting. Het is daardoor rustig op Schiphol en daar hebben veel ondernemers in Haarlemmermeer onder te lijden. Alle 3200 ondernemers die zich voor de TOZO-steun vanuit het Rijk hebben gemeld zijn afgehandeld, 2930 ondernemers hebben een uitbetaling gekregen van de gemeente. Er kan nog tot 31 mei gebruik worden gemaakt van de TOZO-regeling. Vanaf 1 juni kan de TOZO2-regeling worden aangevraagd.

Reacties