Gemeente verandert manier van papierinzameling

De gemeente Haarlemmermeer gaat de manier van papierinzameling veranderen door op vaste locaties de inzamelcontainers bij verenigingen weg te halen. Diverse verenigingen verzamelen nog steeds oud-papier om daarmee de verenigingskas te vullen.

(bron: InforMeer)

Lage prijzen

In Haarlemmermeer gebeurt het nog steeds dat verenigingen oud-papier inzamelen om de contributie voor de leden laag te houden. Alleen hebben de verenigingen te maken met lage prijzen voor oud-papier. Om die reden zijn de opbrengsten minder. Om kosten te besparen zijn nu op vaste locaties de inzamelcontainers bij verenigingen weggehaald.

Huis-aan-huisinzameling door verenigingen gaat voorlopig nog door

De huis-aan-huisinzameling door verenigingen gaat nog in ieder geval tot de zomer door, waarna de gemeente opnieuw de balans opmaakt. Volgens de gemeente is het goed om het oud-papier apart in te blijven leveren. Dat bespaart duizend kilogram oud papier één boom, veel werk en CO2-uitstoot. Het kan dus een fikse milieuwinst zijn als de 11 procent oud-papier die nu nog in het restafval belandt, in de papiercontainer terechtkomt of bij de verenigingen.

Wegbrengen

Bewoners die gebruik hebben gemaakt van de containers op locatie, kunnen hun papier naar de gemeentelijke papiercontainers wegbrengen. Om ervoor te zorgen dat mensen hun oud papier goed kwijt kunnen, breidt de gemeente de capaciteit van bestaande brengparkjes uit. Hiervoor plaatst Meerlanden bij een aantal brengparkjes aanvullend (bovengrondse) papiercontainers. Vooral in de buurten waar containers zijn verwijderd. Ook gaat Meerlanden de containers vaker legen.

Hoop

De verenigingen in Haarlemmermeer kunnen in ieder geval hoop putten uit een uitspraak van plaatsvervangend directeur Gert Prins van Reinigingsdienst Waardlanden. ,,Ondanks dat het inzamelen van papier verliesgevend is, is het nog steeds de moeite waard. Het aanbieden en verbranden van restafval is namelijk nog veel duurder, dus het loont niet om dat samen te verbranden. In feite is het de beste keus tussen twee ‘kwaden’. zegt Prins op de nieuwswebsite De Stad Gorinchem.

Cookieinstellingen