Waakzaamheid bij valet parking blijft geboden op Luchthaven Schiphol

Wie tijdens de voorjaarsvakantie met het vliegtuig gaat en de auto door een valet parking bedrijf laat parkeren, doet er verstandig aan om goed op te letten. Volgens burgemeester Marianne Schuurmans zit er veel kaf tussen het koren.

(bron: InforMeer)

Niet nakomen van afspraken

Op de gemeentelijke website InforMeer geeft de burgemeester de nodige uitleg. ,,Er zijn bedrijven die hun afspraken niet nakomen, die honderden kilometers met de auto’s rijden of ernstige schade aan auto’s veroorzaken, soms zelfs doelbewust. In september vorig jaar verdween zelfs een eigenaar van een valet parking bedrijf met de noorderzon. Mensen die net terugkomen van vakantie staan zo voor een bijzonder onaangename verrassing. Ik merk dat hiervoor niet genoeg gewaarschuwd kan worden. En daarom wil ik ook nu iedereen nogmaals op het hart drukken om goed op te letten met wie je in zee gaat”, zegt de burgemeester.

Valet tips & tricks

Zo zijn er een aantal ’tips and tricks’ waar reizigers op kunnen letten die overwegen hun auto door een valet parkingbedrijf te laten parkeren. Reizigers doen er verstandig om op het volgende letten:

Het beste is om –als dat kan – gebruik te maken van een van de vele alternatieven die er zijn voor valet parking:

  • Openbaar vervoer.
  • Laat je wegbrengen door familie of vrienden.
  • Parkeer je auto zelf op lang parkeren en ga met de shuttle naar de vertrekhal.

Wel laten parkeren

Reizigers die toch overwegen om hun auto door een valet parking bedrijf te laten parkeren, moeten op het volgende letten:

  • Allereerst: als het aanbod te goed lijkt om waar te zijn, ís het waarschijnlijk ook te goed om waar te zijn. Parkeren op en rond Schiphol is niet goedkoop.
  • Neem de kilometerstand én benzinestand op, voordat je de auto inlevert. Maak hier foto’s van.
  • Fotografeer de auto vooraf én bij het ophalen, zodat eventuele nieuwe schade te bewijzen is.
  • Teken niets voor akkoord vóórdat je de auto van binnen én buiten hebt gecontroleerd.
  • Vraag het adres van het parkeerterrein waar de auto geparkeerd wordt.

Voorwaarden controleren

Controleer de voorwaarden van het bedrijf voordat u het contract tekent. Lees de kleine lettertjes en de algemene voorwaarden:

  • Is de parkeerplaats afgesloten en bewaakt?
  • Wordt er gegarandeerd dat er een maximum aantal kilometers en maximum snelheid met de auto wordt gereden, en hoe wordt dit geregistreerd?
  • Hoe worden schades of boetes die zijn opgelopen tijdens de parkeerperiode afgehandeld?
  • Geef alleen de autosleutel af, nooit huissleutels of andere sleutels.
  • Google het bedrijf en lees de reviews.

Consuwijzer van de Autoriteit Consument en Markt

Ook is het volgens de gemeente raadzaam om te kijken op de Consuwijzer van de Autoriteit Consument en Markt. Daar staan ook een aantal regels waar bedrijven zich aan moeten houden. Daarnaast kunnen reizigers of mensen die gebruik maken van valet parking een melding doen als het bedrijf zich niet aan de regels houdt.

Schade en misbruik melden

Wie vrijwillig de autosleutel afgeeft, krijgt van de gemeente het advies om contracten te controleren over een maximaal aantal kilometers of schade-afhandeling. Vaak moeten gebruikers zich realiseren dat zij zelf opdraaien voor de schade bij onjuist gebruik. De politie en/of Koninklijke Marechaussee kunnen hier in veel gevallen niet tegen optreden, omdat dit niet onder het strafrecht valt, maar onder civiel recht.

Oneigenlijk gebruik

Als er bijvoorbeeld schade is of als iemand denkt dat er sprake is van oneigenlijk gebruik, kan dit melden bij de Koninklijke Marechaussee op Schiphol of bij de politie. Zij kunnen dan vertellen of er sprake is van een strafbaar feit en of hoe hiervan aangifte kan worden gedaan.

​​​​Valet parking

Het aantal valet parking bedrijven op de luchthaven Schiphol is de afgelopen jaren toegenomen. Niet alle bedrijven bieden dezelfde kwaliteit en klantenservice. Zo krijgen reizigers regelmatig te maken met schade, tientallen tot honderden extra kilometers op de teller of parkeer- of snelheidsboetes. Het blijkt bovendien vaak lastig te zijn om schade of boetes vergoed te krijgen.

Parkeeroverlast

Naast de vele klachten van mensen die hun auto veilig denken achter te laten, is er ook sprake van parkeeroverlast voor inwoners en bedrijven. Daar komt bij dat door het halen en brengen van de auto’s bij de Vertrekpassage van Schiphol regelmatig chaotische en verkeersonveilige situaties ontstaan. Op deze locatie mogen auto’s alleen stoppen om mensen in of uit te laten stappen, terwijl niemand daar mag parkeren. De handhavers van de gemeente Haarlemmermeer treden daarom streng op tegen verkeersovertredingen, zoals parkeren.

Cookieinstellingen