HAP Haarlemmermeer wil duidelijkheid over nieuw pachtbeleid

Foto: Pixabay

De HAP Haarlemmermeer wil duidelijkheid hebben over het voornemen voor een nieuw pachtbeleid in de gemeente Haarlemmermeer. Aanleiding voor de vragen die Nikki Elfers namens de raadsfractie heeft, is de kritische reactie van voorzitter Ton van Schie van de LTO Noord afdeling Haarlemmermeer over het participatietraject van het voorgestelde nieuwe pachtbeleid door het Haarlemmermeerse college in het Haarlems Dagblad.

Strategische voorraad

Elfers zegt dat het college in het voorstel aan de gemeenteraad spreekt over agrarische gronden uit de strategische voorraad, die zijn aangekocht in het kader van het algemeen belang en ten behoeve van toekomstige ruimtelijke ontwikkeling. Het raadslid wil van het college weten om hoeveel hectare agrarische gronden het gaat en wat de daarbij behorende pachtprijzen per hectare zal zijn.

Liberale pacht

,,Liberale pacht op inschrijving wordt ook in andere gemeentes toegepast. De ervaring laat zien dat de pachtprijs per hectare per jaar is gestegen sinds de invoering van Liberale pacht op inschrijving in verhouding tot de pachtprijs bij het huidige systeem van reguliere pacht”, laat Elfers in de brief aan het college weten. De vraag is of het gemeentebestuur deze ervaring heeft meegenomen in de overweging voor het nieuwe beleid. HAP Haarlemmermeer wil weten hoe het college de negatieve aspecten die hierbij een rol spelen heeft afgewogen tegen de positieve aspecten.

Huidige beleid

Volgens Elfers wordt met het huidige beleid alle gronden jaarlijks tegen een vaste prijs per hectare verpacht. ,,Het nieuwe pachtbeleid geldt voor een langere periode en levert zichtbaar een economisch voordeel op voor de gemeente en een financieel risico voor de agrarisch ondernemer”, stelt Elfers.

Directe aanleiding

Vanuit dat oogpunt gezien wil HAP Haarlemmermeer weten welke directe aanleiding of welk motief hieraan ten grondslag ligt. Ook wil de fractie weten hoe het nieuwe pachtbeleid zich verhoudt tot de Kamerbrief die Landbouwminister Carola Schouten van de ChristenUnie over ditzelfde onderwerp eerder dit jaar heeft verstuurd met de hierin geformuleerde visie voor de lange termijn.

Optimale voorrangspositie

De HAP Haarlemmermeer hecht veel waarde aan een optimale voorrangspositie voor lokale agrariërs. ,,Wij lezen in het raadsvoorstel dat het financiële motief lijdend is. Het college spreekt over gericht verbeteren van de exploitatie en kijkend naar het puntensysteem weegt een waardering voor de pachtprijs veel zwaarder dan de waardering voor woon/werkverkeer voor elke kilometer afstand”, laat Elfers aan het gemeentebestuur weten.

Nadeel

Dat puntensysteem ziet de collegepartij als nadeel voor de lokale agrariërs uit de gemeente. HAP Haarlemmermeer wil dat het college kan uitleggen waarom zij in het puntensysteem een hogere score toedicht aan financiën dan voor elke kilometer afstand tot het perceel.

Vruchtwisselingsschema

Volgens Elfers blijkt uit de informatie van agrariërs die zij heeft gekregen, dat voor het telen van gewassen een vruchtwisselingsschema geldt. Het raadslid schrijft in de brief aan het college dat het gemeentebestuur stelt in het artikel dat een meerjarige pacht beter is voor het afwisselende grondgebruik. ,,Het feit dat gewassen echter met de hoogste opbrengst maar eenmalig tijdens de meerjarige pacht periode kan worden geteeld baart bij ons, financiële, zorgen”, zegt Elfers.

Financiële risico

Het raadslid vraagt zich af of het college het genoemde financiële risico bij een meerjarige verplichting met een vruchtwisselingsschema heeft meegewogen. Als dat wel het geval is, wil HAP Haarlemmermeer weten of het college overtuigd is dat dit haalbaar is voor pachters en in hoeverre zich dat weer verhoudt tot het nieuwe pachtbeleid met de bodemstrategie uit de Tweede Kamer wat daarbij hoort.

Participatietraject

Het college geeft volgens Elfers in het raadsvoorstel informatie over het participatietraject en de communicatie. ,,Het college geeft aan dat zij met het bestuur van LTO Nederland, afdeling Haarlemmermeer inhoudelijk heeft gesproken”, zegt Elfers, maar volgens het raadslid blijkt uit de berichtgeving van het Haarlems Dagblad dat Van Schie het participatietraject als negatief heeft ervaren. Daar wringt voor Elfers de schoen.

Overgenomen

HAP Haarlemmermeer wil van het college weten welke voorstellen de plaatselijke LTO heeft ingebracht en welke zijn overgenomen. Ook wil de raadsfractie weten welke punten niet zijn overgenomen en waarom dit niet is gebeurd.

Onvrede

,,In korte tijd wederom constateren wij wederom onvrede bij de LTO over gebrekkige communicatie en participatie als het gaat om onderwerpen die direct invloed hebben op onze agrariërs zoals onder andere bij de herinrichting van de Rijnlanderweg in Nieuw-Vennep”, zegt Elfers. Over die onvrede wil zij een verklaring hebben en daarbij vraagt het raadslid ook of het college nog bereid is om met de plaatselijke LTO over dit onderwerp in gesprek te willen gaan om op die manier misverstanden, miscommunicatie en onvrede weg te kunnen nemen.

Foto: Emslichter Pixabay

Cookieinstellingen