Waarnemend burgemeester meest waarschijnlijk

Het is vooralsnog het meest waarschijnlijk, dat de Commissaris van de Koning, Johan Remkes, in Haarlemmermeer een waarnemend burgemeester benoemt in de vacature die ontstaat, nu Theo Weterings vertrekt.

Dat zei de scheidend eerste burger tegenover journalisten vandaag. “Zeker in het licht van de samenvoeging van Haarlemmermeer en Haarlemmerliede en Spaarnwoude tot een nieuwe gemeente per 1 januari 2019 is te verwachten dat gekozen wordt voor een waarnemer”, aldus Weterings. “Niettemin, dat is aan de CvdK.”

Provincie

Aangenomen mag worden dat de Remkes, alvorens een waarnemer te zoeken, eerst spreekt met de fractievoorzitters in de Haarlemmermeerse raad. In dat overleg zal vanzelfsprekend worden gekeken naar het profiel dat de beoogde tijdelijke burgemeester moet hebben. Het is overigens niet de eerste keer dat Haarlemmermeer een waarnemer op de burgemeesterstoel krijgt. Voor Theo Weterings in 2007 aantrad was oud-minister Tineke Netelenbos waarnemer, nadat de burgemeesterspost vacant werd door het terugtreden van Fons Hertog. Die stapte op naar aanleiding van de zogenaamde Schipholbrand.

Procedure

“De verkiezingen voor een nieuwe gemeenteraad zijn in november 2018. Dat betekent dat op zijn vroegst in januari 2019 de procedure kan worden gestart die moet leiden tot voordracht van een nieuwe burgemeester.” In een dergelijke procedure wordt eerst een profiel opgesteld, dat vervolgens voor advies naar de Commissaris van de Koning gaat. Op basis daarvan wordt de werving gestart. Kandidaten kunnen daarop solliciteren, waarna een vertrouwenscommissie uit de raad via een eerste selectie en aansluitend gesprekken tot een voordracht komt. Die voordracht volgt altijd op een laatste selectie van 2 kandidaten. De benoeming vindt plaats door de Kroon.

 

 

 

Cookieinstellingen