Zo help je de egeltjes de winter door

Het is volop herfst, hoewel dat aan de temperatuur weer wat minder te merken is. Toch wordt het tijd voor de dieren die een winterslaap houden om zich voor te bereiden. Dat doen ze door flink te eten en een beschut holletje te bouwen.

Zo ook de egels. Die houden een winterslaap van soms wel een half jaar. De diertjes leven dan van hun vetreserves. Maar egels hebben het lastig, weten deskundigen.

Problemen

Hoewel het aantal egels in ons land al een paar jaar stabiel, het zijn er relatief weinig. En ze komen bovendien steeds vaker in problemen. Zo hebben ze veel last van tegels en hekken in tuinen waardoor ze moeilijk bij voedsel kunnen komen. Ook slakkengif in tuinen is heel slecht voor ze. Een andere bedreiging: zachte winters. ,Egels zijn gebaat bij lange, koude winters. Door hoge temperaturen worden ze eerder en vaker wakker. Dan gaan ze aan de wandel en verbruiken ze hun reserves. En dat kost vaak zoveel energie dat ze de winterslaap niet overleven.

Wat kun je doen?

Egelwebsites en ook het AD publiceren verschillende tips. Dit zijn de drie belangrijkste waarmee je de egels helpt de winter door te komen.

Rommelig

Als je een egel ziet die een plek uitgezocht heeft, laat het daar dan rommelig. Het dier heeft behoefte aan een droge en beschutte plek. Zijn er te weinig schuilplaatsen in je tuin? Geef ze dan een eigen plekje door een egelwoonhuis te plaatsen. Egels zoeken ook graag een warm schuurtje op. Als je de deur in de herfst openzet, vergroot je de kans dat er een egel bij je komt logeren.

Voedsel

Bijvoeren kan geen kwaad. Als het ’s nachts gaat vriezen, is natuurlijk voedsel vaak niet meer te vinden. Zet daarom bakjes water neer. ,,In kattenvoer of speciaal egelvoer zit alles wat ze nodig hebben”, weet Brenda Velthuis van Dierenambulance De Meren. ,,Let op: geef geen melk, daar krijgen egels diarree van.” Brood heeft trouwens ook geen zin: daar zitten voor de diertjes te weinig voedingsstoffen in.

Opvang

Zie je tijdens de winterperiode een verzwakte egel, help hem dan, want zelfstandig redt hij het niet. Op de site van de Egelbescherming staat een adreslijst van egelopvangcentra. Hier worden de egels tijdelijk opgevangen en kunnen ze aansterken. (Bronnen: AD, Dier en Natuur)

Cookieinstellingen