Samenwerking Historisch Museum en Vluchtelingenwerk in Maand van de Geschiedenis

Pioniers in de Polder
Pioniers in de Polder
Foto: haarlemmermeermuseum

In het kader van de Maand van de Geschiedenis ontvangen Haarlemmermeermuseum De Cruquius en VluchtelingenWerk West en Midden-Nederland gezamenlijk de taalcoaches van VluchtelingenWerk in het museum.

In oktober kunnen de taalcoaches samen met hun anderstalige taalmaatjes, onder wie voormalig vluchtelingen, de tentoonstelling Pioniers in de Polder in Historisch Museum bezoeken. Ook zullen enkele voormalige vluchtelingen in de maand oktober als gastspreker aanschuiven bij de Verhalentafelserie in Historisch Museum. Met dit project in de Maand van de Geschiedenis ondersteunen VluchtelingenWerk Nederland en Haarlemmermeermuseum de Cruquius de kennismaking van nieuwe bewoners met de geschiedenis, cultuur en bewoners van Haarlemmermeer.

Pioniers in de Polder

In de tentoonstelling Pioniers in de Polder, maakt men kennis met de eerste bewoners van de polder tussen 1852 en 1870 en de hedendaagse nieuwkomers, voormalig vluchtelingen, van Haarlemmermeer. Er zijn interviews met vluchtelingen te zien en er zijn verhalen te beluisteren van oude pioniers en nieuwkomers over hun reis naar de polder en wensen voor de toekomst. Ter voorbereiding op het bezoek in de Maand van de geschiedenis krijgen de taalcoaches een toelichting op de tentoonstelling en een workshop door Taal op Maat.

Ander perspectief

Tijdens de Verhalentafel in Historisch Museum onder leiding van Sybil van Dam worden persoonlijke verhalen over de geschiedenis van de polder besproken. Door gastsprekers, voormalig vluchtelingen, uit te nodigen worden de verhalen over het leven in Haarlemmermeer uitgebreid met een ander perspectief. De verhalentafels zijn op dinsdag tussen 10 en 12 uur. Gratis toegang, aanmelden is niet nodig.

Historisch Museum

Pioniers in de Polder, nog te zien tot 15 januari 2018, werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van J.C. Ruigrok Stichting en VluchtelingenWerk Nederland. Het Historisch Museum is gevestigd aan de Bosweg 17 in Hoofddorp. Er is een ruime gratis parkeergelegenheid. Voor meer informatie over de tentoonstelling en verhalentafels http://www.haarlemmermeermuseum.nl

Cookieinstellingen