Streep door windmolenpark in zuidelijke polder

Foto: Meerwind

Er komt definitief geen windmolenpark in Haarlemmermeer-Zuid. De Raad van State heeft definitief een streep door het plan gehaald.

De Raad is het eens met de weigering van de provincie Noord-Holland om tien windturbines van 150 meter hoogte bij Abbenes te plaatsen. Dat bleek woensdag toen het hoger beroep van de Stichting Windpark Haarlemmermeer-Zuid en de gemeente Haarlemmermeer werd verworpen.

Problemen

De provincie wil niet aan het plan meewerken, onder meer omdat het windpark in het voormalige Nationaal Landschap is gepland. Hoewel het gebied geen deel meer van het Nationaal Landschap uitmaakt, wil de provincie toch de karakteristieke openheid van het gebied behouden. Verder kunnen de windturbines een probleem voor de luchtvaart opleveren.

Onbegrijpelijk

De stichting vindt het onbegrijpelijk dat de provincie Noord-Holland onverminderd aan de noodrem trekt als het gaat om het al jaren geleden ingediend windparkplan bij Abbenes. De windparkontwikkelaar wil, net als de gemeente Haarlemmermeer, dat de provincie nu eindelijk eens een serieus onderzoek doet naar de effecten van windturbines op het vliegverkeer van en naar Schiphol. Noord-Holland wil daar niet aan omdat zo’n onderzoek veel geld en tijd kost.

Protesten

Volgens Luit Buurma van de windparkstichting is het vooral de provincie die dwars ligt. Schiphol en KLM zouden geen heisa maken. Wieger Harkema van de stichting noemde de Noord-Hollandse houding eerder ’provinciale obstructie’. De luchtvaart zou er geen last van hebben. De dorps- en wijkraden in Haarlemmermeer-Zuid protesteren al jaren tegen de plannen voor het windmolenpark. (Bron: Haarlems Dagblad)

Reacties