Hoofddorps multi-talent krijgt podium tijdens Mysteryland

Cynthia Chua aka XTCYN
Cynthia Chua aka XTCYN
Foto: eigen foto

Zondag 27 augustus treedt Cynthia Chua, aka XTCYN, een uur lang op in Casa Bacardi op Mysteryland. Haar set begint om 13.00 uur.

De 21-jarige multi-instrumentalist staat voor het eerst op een festival van deze omvang. “Ik sta nog aan het begin van mijn carrière als deejay. Hoe tof is het dan, als je dan ook nog eens in je eigen achtertuin mag spelen.” Heel erg nerveus wordt ze er overigens niet van; tijdens haar studie aan het conservatorium maakte ze al deel uit van groepen muzikanten die in Carré, de Melkweg en de Stadsschouwburg optraden. “Al vond ik het toen natuurlijk wel allemaal heel erg spannend; alles beleef je een eerste keer.”

‘Redefining EDM’

Cynthia wijkt in haar benadering van Electronic Dance Music – EDM – af van wat zij noemt de ‘knopjesdrukkers’. “Niets ten nadele van deejays die dat doen en vaak best goed, maar ik wil terug naar de muziek. Vandaar herontdekken. Ik speel tijdens mijn show bijvoorbeeld ook live op mijn instrumenten mee met de arrangementen. Soms op viool, soms op toetsen, met synthesizer en percussie. Dat voegt iets eigens toe. En ik ben te veel muzikant om voor mijn stukken louter op computers te leunen.” Cynthia speelt eigen composities; daar waar ze van bestaande werken gebruik maakt, vormt ze die naar eigen inzicht om tot unieke nieuwe stukken.

Experimenteren

Of haar stijl ook op het wereldtoneel aanslaat moet blijken. Eerdere optredens bezorgden haar in elk geval deze unieke kans op Mysteryland. Na het luisteren van haar set werd haar dan ook een podium aangeboden door organisator ID&T. “Hun head of talents heeft me uitgenodigd; dat is op zichzelf natuurlijk al een goed teken. Maar ik moet het voor het grote publiek nog wel waarmaken.” Hoofddorpse fans zullen er zonder twijfel zijn; Cynthia is in het dagelijks leven als lerares muziek verbonden aan de KSH. Wie haar in die rol kent of over haar gehoord heeft, weet dat het multi-talent letterlijk van alle muzikale markten thuis is. “Ik hoop dat mijn publiek het oppikt en met mij open staat voor nieuwe ontwikkelingen in de dance. Daar is behoefte aan, merk ik om me heen.”

Cookieinstellingen