Norm nieuwbouw sociale huurwoningen wordt niet gehaald

Project ZuiderHoeven in Hoofddorp Zuid, waar ook sociale huur is voorzien
Project ZuiderHoeven in Hoofddorp Zuid, waar ook sociale huur is voorzien
Foto:

Het lukt niet om van elke 10 nieuw te bouwen woningen er 3 in de sociale huursector te realiseren. “Dertig procent blijkt in de praktijk te hoog gegrepen”, aldus wethouder Tom Horn (PvdA).

Dat schrijft het Haarlems Dagblad maandag 24 juli in een verslag van de raadssessie wonen. De gemeenteraad besprak donderdag 20 juli de voortgangsrapportage wonen en vernam uit de mond van Horn, dat de afspraak van dertig procent sociale huur, zeker op bouwlocaties in de bebouwde kom, in de praktijk niet haalbaar is om een project financieel rond te krijgen. VVD-raadslid De Baat stelde daarop dat het wellicht realistischer is die norm los te laten en in te zetten op het duurdere segment, om op die manier doorstroming te bevorderen. Volgens de oppositie – onder aanvoering van CDA’er Koning – betekent dit, dat de afspraken zoals die zijn gemaakt in het collegeakkoord overboord worden gegooid. “Dat zou zomaar kunnen”, reageerde De Baat.

Kritiek

Tom Horn kreeg uit eigen gelederen kritiek op het feit dat in de huidige plannen voor de herstructurering van Beukenhorst West tot een woonwijk met de naam Hyde Park, geen woningen in het sociale huur segment zijn voorzien. De sociaal-democraten verlangen dat dit tekort in andere projecten wordt gecompenseerd. Die toezegging kwam er niet. Dat Ymere in de komende jaren zo’n vierhonderd sociale huurwoningen realiseert, Eigen Haard vijfhonderd en in bouwplan ZuiderHoeven in Hoofddorp-Zuid nog een onbekend aantal, toont wat Horn betreft aan, dat wel degelijk inspanningen worden gedaan.

Tekort

Het tekort aan sociale huurwoningen in Haarlemmermeer is groot. Wachtlijsten zijn lang en het duurt gemiddeld minimaal 8 jaar voor kandidaten in aanmerking komen voor een woning in het sociale huursegment. Urgentieverklaringen zorgen nauwelijks voor versnelling van het proces, zo leert de praktijk. Ontwikkelaars krijgen de financiering van nieuwbouwprojecten niet rond als ze gehouden zijn aan een bepaald percentage sociale huurwoningen binnen het plan. In het middensegment – met huren tot duizend euro per maand – neemt het aanbod van nieuwbouwwoningen in de polder overigens wel toe.

Cookieinstellingen