Project over het vrije woord op Nova College

Hoofddorp - Een debat op het Nova College aan de Paxlaan in Hoofddorp rondom de persvrijheid in Nederland en de rest van de wereld. Gast was onder meer Francisco van Jole (een Nederlands journalist die zich heeft gespecialiseerd in internet. Hij is hoofdredacteur van de VARA-website Joop.nl)
Hoofddorp - Een debat op het Nova College aan de Paxlaan in Hoofddorp rondom de persvrijheid in Nederland en de rest van de wereld. Gast was onder meer Francisco van Jole (een Nederlands journalist die zich heeft gespecialiseerd in internet. Hij is hoofdredacteur van de VARA-website Joop.nl)
Foto: Nova College

Ruim honderd studenten van de opleidingen Handel, Administratie en Zorg van het Nova College hebben de afgelopen weken een project over persvrijheid en vrijheid van meningsuiting gedaan.

Wekelijks hadden zij met hun docent burgerschap gesprekken over wat ‘het vrije woord’ precies inhoudt. Maandag sloten zij op de Paxlaan in Hoofddorp het project af met een Roadshow Persvrijheid: een gesprek met een wethouder, een hoofdredacteur en een journalist onder leiding van journalist Senay Özdemir.

 

Aan de Roadshow Persvrijheid deden mee: Fouad Sidali, wethouder Jeugd(zorg), Coördinatie Sociaal Domein, Volksgezondheid, Welzijn & Sport in Culemborg, Francisco van Jole, hoofdredacteur joop.nl en Brenda Stoter Boscolo, freelance journalist voor o.a. De Tijd, De Groene, Al Jazeera, Al Monitor, specialist jihad-onderwerpen. Dit gesprek was de afsluiting van het project ‘Roadshow persvrijheid en vrijheid van meningsuiting’ van Stichting Nieuws in de klas. Roadshow Persvrijheid is een journalistiek initiatief over nieuws, persvrijheid en vrijheid van meningsuiting waarbij journalisten, opiniemakers, uitgevers, chef‐ en hoofdredacteuren – kortom, beslissers achter de schermen van nieuwsmedia – in gesprek gaan met scholieren van het voortgezet onderwijs.

Kijkcijfers

De studenten stelden de wethouder, hoofdredacteur en journalist kritische vragen als: Wie bepaalt er wat er in het nieuws komt? Hoe weet je of je bronnen kloppen? Worden verhalen aangedikt? Het draait alleen maar om de kijkcijfers, toch? Hoe zit het met privacy? Waarom zijn er zoveel verschillende nieuwsmedia? Kun je ook een nieuwsopdracht weigeren? Waarom komt alleen negatief nieuws in de media? Waarom spelen cultuurverschillen een belangrijke rol in het nieuws?

Onderbouwd antwoord

 

“Dat je als individu kritisch mag zijn en vragen mag stellen om duidelijkheid te krijgen over onderwerpen”, aldus Burgerschapsdocent Siema Chennouf in een toelichting op het doel van het project. “Zo ontdek je waarmee je het wel of niet eens bent. En hoe communiceer je met elkaar, ook als je van mening verschilt.” Het was volgens Chennouf een uitdaging om zo’n debat voor te bereiden met de studenten. “Dat hebben we geoefend met rollenspellen die veel hebben opgeleverd, zowel voor de studenten als voor mij als docent. Want vrijheid vereist ook verantwoordelijkheid. Als je alles mag zeggen, betekent dat dan ook dat je alles moet zeggen? Een lastige vraag waar studenten na deze Roadshow beter een eigen, onderbouwd antwoord op kunnen geven.”

Cookieinstellingen