Schoolbestuur Jong Leren verwacht geen megaschool in Nieuw-Vennep

De Antoniusschool in het oude dorp van Nieuw-Vennep
De Antoniusschool in het oude dorp van Nieuw-Vennep
Foto: straatkaart

In het kader van de ontwikkeling van een integraal huisvestingsplan voor het basisonderwijs in Nieuw-Vennep uitte een ambtenaar van de gemeente de optie voor het samenbrengen van alle basisscholen in het oude dorp van Nieuw-Vennep op één locatie in de Nieuwe Kom. “Dat was een nogal premature opmerking. Het gaat naar mijn overtuiging ook niet gebeuren.”

Dat zegt Paul Bronstring, voorzitter van het college van bestuur van Jong Leren, waar de confessionele basisscholen in onder meer Nieuw-Vennep onder vallen. “Het in kaart brengen van de behoefte op langere termijn is een stevige operatie, waar we dan ook nog lang niet uit zijn. Je praat dan ook over hele forse investeringen.”

Overcapaciteit

Uit recente leerlingenprognoses wordt duidelijk, dat het aantal schoolkinderen tussen 4 en 12 jaar in het oude dorp van Nieuw-Vennep verder zal afnemen. Binnen een termijn van 5 jaar wordt overcapaciteit verwacht in de huidige 7 locaties. Een van de scholen, Op Dreef, wordt komend schooljaar al samengevoegd met Het Mozaïek. Het noodgebouw aan de Dorpstraat blijft, in elk geval voorlopig, in gebruik; Het Mozaïek gaat er de groepen 6, 7 en 8 van de samengevoegde school onderbrengen. De groepen 1 tot en met 5 worden gehuisvest aan de Nieuwstraat.

Inventarisatie

“We moeten er met de huidige inzichten van uitgaan, dat we straks met 3 hooguit 4 locaties toe kunnen”, aldus Bronstring. “Daarbij is belangrijk dat we kijken naar wat concreet aan ruimte nodig is, welke faciliteiten we wensen en wat de beste plekken zijn om in die behoefte te voorzien. Het samenbrengen van alle basisschoolleerlingen op één locatie in de Nieuwe Kom is in onze ogen op voorhand niet zo’n heel goed idee. Zo’n megaschool moeten we niet willen. Laat ik het zo zeggen: ik schat de kans dat er meerdere vestigingen over blijven vele malen groter in.”

Vragen

Het CDA stelde over de eventuele inrichting van een megaschool in de Nieuwe Kom schriftelijke vragen aan het college. Desgevraagd bevestigt het college dat de Nieuwe Kom inderdaad nadrukkelijk als optie voor schoolherhuisvesting school in beeld is. Ook wilde het CDA weten of het college zich bewust is van de bezwaren die er met name wat betreft verkeersafwikkeling zijn. “Wij zijn het niet eens met de fractie van het CDA dat de locatie Nieuwe Kom bij voorbaat ongeschikt is. De schoolbesturen en wij onderzoeken op dit moment de mogelijkheden, waarbij de verkeersafwikkeling van zowel auto- als langzaam verkeer meegenomen wordt in de afwegingen. Verkeersveiligheid is voor ons te allen tijde een randvoorwaarde”, aldus de reactive.

De gemeente Haarlemmermeer laat via een woordvoerder weten, dat de resultaten van het onderzoek toch niet voor de zomer bekend zullen zijn. Een nieuw moment is nog niet genoemd.

Cookieinstellingen