Leerkrachten basisonderwijs nemen uur protestpauze

Lege schoolpleinen, zoals hier bij Het Mozaïek in Nieuw-Vennep.
Lege schoolpleinen, zoals hier bij Het Mozaïek in Nieuw-Vennep.
Foto: eigen foto

Verlaten schoolpleinen, minder files, stille supermarkten …

Dinsdagochtend 27 juni was goed te merken dat, onder meer in Haarlemmermeer, onderwijzers en onderwijzeressen in het basisonderwijs staakten. Althans, ze besloten vandaag actie te voeren om de werkdruk in het basisonderwijs te verlagen, de salarissen te verhogen en het oplopende tekort aan docenten tegen te gaan. Het actiemiddel: ze geven het eerste uur geen les. Na schooltijd is er een manifestatie op het Malieveld in Den Haag om de eisen kracht bij te zetten.

Meer geld

De acties zijn georganiseerd door de onderwijsorganisaties de Algemene Onderwijsbond (AOb), de PO-raad en PO in Actie, verenigd in het PO-front. Volgens de actiegroep doen meer dan 5500 basisscholen mee aan de protestactie, ofwel 85 procent van het totaal. De organisaties willen dat er meer geld wordt uitgetrokken voor betere salarissen en minder werkdruk in het primair onderwijs. Volgens het PO-Front verdienen basisschoolleraren 20 procent minder dan hun collega’s in het voortgezet onderwijs.

Petitie

Er is veel steun en sympathie voor de actie. Zo is een petitie op internet in enkele weken tijd al meer dan 280.000 keer ondertekend door ouders, leraren en andere sympathisanten. De boze leerkrachten bieden de honderdduizenden handtekeningen dinsdag aan premier Mark Rutte aan.

Cookieinstellingen