Taakstelling kleiner maar nog wel achterstand

Foto: Foto: hcnieuws

Maar omdat Haarlemmermeer eerder een achterstand had opgelopen, is er nog wel veel werk aan de winkel. Het wegwerken van die achterstand vordert gestaag, mede dankzij Ymere.

Taakstelling

Dat is de boodschap in de brief die het college naar de gemeenteraad heeft gestuurd. Dat er minder statushouders hoeven te worden gehuisvest, is het gevolg van een sterk verminderde instroom waardoor de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) vergunningen verleent en er ook minder statushouders aan gemeenten worden gekoppeld. Voor Haarlemmermeer betekent dit dat de taakstelling voor de tweede helft van 2017 afneemt tot 84 statushouders. Haarlemmermeer hield rekening met bijna twee keer zo veel statushouders, namelijk 160. Voor de eerste helft van dit jaar gold voor Haarlemmermeer het getal 110. Dat opgeteld bij de 84 statushouders in de tweede helft en de achterstand van 264 statushouders, brengt het totaal voor dit jaar op 458 statushouders.

Achterstand

In de eerste vier maanden van dit jaar heeft de gemeente Haarlemmermeer 157 statushouders gehuisvest zodat de resterende taakstelling voor 2017 neerkomt op 301. De 157 statushouders die tot 1 mei zijn gehuisvest laten zien dat Haarlemmermeer de achterstand aan het inlopen was, want de taakstelling voor de eerste helft was 110. Met Ymere zijn afspraken over de toewijzing van woningen aan statushouders. De corporatie zal in 2017 minimaal 260 statushouders huisvesten in 80-100 woningen.

Verandering

De bestuurders constateren dat de instroom niet alleen getalsmatig maar ook qua karakter verandert. Het zijn nu vooral ‘nareizigers’, die vanwege gezinshereniging met een statushouder aan de gemeente worden gekoppeld. Deze ontwikkeling leidt tot doorstroming, stelt wethouder Tom Horn (Wonen): “Want een reeds gehuisveste alleengaander die met zijn gezin wordt herenigd en doorstroomt naar een eengezinswoning laat zijn woning voor een nieuwe alleengaander achter.”

Koppelingen

Het college kijkt daarbij vooral naar de projecten aan de Etta Palmstraat en de Binnenweg in Hoofddorp. Uit de brief van B & W aan de gemeenteraad: “Hiervoor geldt wel dat er op dat moment voldoende koppelingen van statushouders door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) aan onze gemeente moeten zijn.” In het najaar komt het college met een nieuwe rapportage over de voortgang van de huisvesting van statushouders in Haarlemmermeer. (Bron: gemeente Haarlemmermeer)

Cookieinstellingen