Bijzonder ecologisch geluidsscherm

Foto: gemeente Haarlemmermeer

De Nieuwe Bennebroekerweg in Hoofddorp Zuid krijgt een nieuw, ecologisch geluidsscherm. Deze verbindingsweg tussen de Driemerenweg en de afrit van de A4 vormt de grens tussen het polderlandschap van PARK21 en de groene stadsrand. Volgens de gemeente alle reden om er iets bijzonders van te maken.

Door de verdere groei van de stad verandert het karakter van een weg door het landschap naar een weg deels naast het landschap. Door te kiezen voor een ecologisch geluidsscherm langs deze weg ter hoogte van de nieuwe wijk ZuiderHoeven wordt op unieke wijze waarde aan het landschap toegevoegd. Het scherm wordt namelijk niet alleen geluidswerend maar wordt zo vormgegeven dat het op duurzame wijze aantrekkelijk wordt voor flora en fauna. In opdracht van de gemeente Haarlemmermeer werkt Krinkels B.V. het ontwerp uit. In september 2017 verwachten zij te starten met de aanleg.

Een slimme combinatie van losse elementen leidt tot een eenvoudig en duurzaam en solide scherm. De hoofdvorm van het geluidscherm bestaat uit draadstaafmatten gevuld met grond, steen en takken. Aan de wegzijde is het scherm straks begroeid met wilde wingerd, klimop, clematis en kamperfoelie. Aan de andere zijde wordt rekening gehouden met de huisvesting van dieren en vogels. Kruiden- en bloemenmengsels gaan insecten en vlinders trekken. Terwijl amfibieƫn, vleermuizen en vogels met name worden aangetrokken door de holle ruimtes die ontstaan door het gebruik van grove materialen als baksteen en bamboe. Op het afdak komen zonnepanelen en er wordt een slim en duurzaam irrigatiesysteem aangelegd dat op afstand wordt bestuurd. (Bron: gemeente Haarlemmermeer)

Reacties