Korenmolen De Eersteling draait weer

Foto: Wikipedia

HOOFDDORP – Korenmolen De Eersteling in Hoofddorp draait weer. Sinds vrijdag 3 mei werkt de molen weer op volle windkracht en is deze feestelijk heropend. Na groot onderhoud en het vervangen van de wieken staat de molen er weer mooi bij.

(Bron: Gemeente Haarlemmermeer)

In de herfst van 2022 werd de molen stilgezet, omdat bij inspectie bleek dat er door roest een kans bestond dat de wieken zouden breken. Sindsdien heeft de gemeente zich ingezet de molen te repareren. Het vervangen van de wieken was voor de gemeente de aanleiding om ook ander onderhoud te laten doen. De molen heeft nu ook een nieuwe rieten kap en is geschilderd. Ook aan de binnenkant is de molen opgeknapt en schoongemaakt.

Wethouder Mariette Sedee: “Ik ben ontzettend blij dat Korenmolen De Eersteling na een grondige restauratie weer zijn wieken laat draaien. Deze molen is een geliefd monument dat onze geschiedenis belichaamt. Daarom is de molen ook onderdeel van het gemeentelijk wapen. Met de voltooide restauratie kunnen de inwoners van onze gemeente de komende jaren volop genieten van dit prachtige cultureel erfgoed.”

Eerste molen van Haarlemmermeer
De molen is een rijksmonument uit 1863. Het is de eerste molen die in de Haarlemmermeerpolder gebouwd is. Daar dankt de molen zijn naam aan. De molen staat nu aan de Hoofdweg bij de Geniedijk. Vroeger stond hij in het centrum van hoofddorp. Door de oprukkende bebouwing rond de molen werd de windvang steeds slechter. De molen heeft jaren stil gestaan en raakte in verval. Uiteindelijk slaagde de gemeente Haarlemmermeer erin hem aan te kopen. In 1977 is de 100 ton wegende molen met een grote oplegger verplaatst naar de huidig locatie.

Cookieinstellingen